Foto: Twitter @JacdecNew

Se Turkish Airlines-fly få haleroret kappet af

Alvorligt uheld i Istanbul-Atatürk lufthavn mellem fly fra Asiana Airlines og Turkish Airlines blev fanget på video.

Trods tydelige markeringer og færdselsregler i lufthavne sker det indimellem, at to fly rammer hinanden – oftest i forbindelse med bugsering og parkering af fly. I de fleste tilfælde er skaderne dog ikke så omfattende, fordi farten er lav og flyene måske blot lige snitter hinanden.

Men det var ikke situationen under et uheld i den internationale Istanbul-Atatürk lufthavn i Tyrkiet sent søndag eftermiddag. Her kappede et Airbus A330-300-fly fra det sydkoreanske selskab Asiana Airlines simpelthen haleroret af et Airbus A321-200-fly fra Turkish Airlines.

Standsede før gaten
Turkish Airlines flyet med nummeret var ankommet fra Ercan på det nordlige Cypern og var ved at parkere ved gate 217. Flyet standsede dog omkring 30 meter før den normale parkeringsposition ved gaten af årsager, som endnu er ukendte.

På samme tid var A330-flyet fra Asiana begyndt at taxie langs taxiway G på vej mod landingsbanen. Flyet skulle ud på den næsten 10 timer lange flyvetur tilbage til Seoul i Sydkorea.

Begge fly alvorligt beskadiget
Mens flyet taxier forbi Turkish Airlines-flyet, rammer A330’eren med højre vingespids halepartiet på den mindre A321’er, så flyet skubbes og halefinnen knækker. Vingespidsen på Asiana-flyet blev ligeledes alvorligt beskadiget, så flyvningen til Seoul måtte aflyses.

Lufthavnens brandvæsen oversprøjtede efter uheldet både haleroret på Turkish Airlines-flyet og vingspidsen på Asiana-flyet med vand for at sikre sig, at der ikke opstod en brand.

En nærmere undersøgelse af hændelsen kan forhåbentlig skabe klarhed over, om uheldet skyldes fejl hos piloterne i et af de to fly, hos flyvelederne i tårnet i Istanbul-Atatürk lufthavnen eller en kombination af fejl hos flere parter.

 

 

Relaterede artikler:

Menneskelige fejl bag flypåkørsel i CPH

Rekordlavt antal flyulykker i 2017

To Turkish Airlines-fly beskadigede ved landinger