Spansk lufthavnskaos truer i weekenden

Medarbejderne hos Swissport i Spanien vil indlede en strejke lørdag den 10. august. Det vil blandt andet ramme SAS i lufthavnene i Barcelona, Alicante og Valencia.

Konflikten mellem handlingselskabet Swissport og den store spanske fagforening Comisiones Obreras er gået helt i hårdknude. Det betyder, at handlingmedarbejderne går i strejke fra lørdag den 10. august. I modsætning til tidligere på sommeren, hvor der var punktstrejker på udvalgte dage og tidspunkter, er der denne gang ikke varslet nogen afslutning på strejken.

Strejkerne forventes at finde sted i Barcelona-El Prat, Alicante og Valencia, mens der stadig er noget usikkerhed om, hvorvidt lufthavnen i Málaga også vil blive inkluderet.

Alene i Barcelona-El Prat lufthavnen vil strejken omfatte omkring 900 medarbejdere, hvorfor der forventes store driftsforstyrrelser. Det vil blandt andet gå ud over store selskaber som SAS, Lufthansa, Austrian, Swiss, Emirates, TAP og American Airlines.

Hos SAS oplyses det, at man forventer at gennemføre samtlige SAS-flyvninger, men at forsinkelser må påregnes. Herudover skal passagererne også forvente, at bagagen vil blive forsinket, så den ikke nødvendigvis kommer med samme fly som passagererne.

SAS flyver fra København, Stockholm og Oslo til både Alicante og Barcelona, mens det kun er Oslo, der er forbundet med Valencia i SAS-rutenettet.

Langvarig konflikt
Konflikten har varet siden november måned sidste år og resulterede tidligere på sommeren i punktstrejker. Striden drejer sig først og fremmest om arbejdsbetingelser og vagtplaner, hvor ledelsen beskyldes for konstant at ændre medarbejdernes arbejdstider og tvinge dem til at tage overarbejde i et hidtil uset omfang.

Herudover er der fra de ansattes side også krav om, at lønudviklingen i de kollektive overenskomster som minimum skal følge inflationen, hvilket tilsyneladende ikke har været tilfældet hidtil. Senest møde mellem parterne blev afholdt den 30. juli uden at det lykkedes at opnå enighed om en aftale. Derfor har hovedparten af de 2.500 Swissport-medarbejdere i Spanien nu valgt at gå i strejke.

Swissport er i øvrigt det selskab, som SAS vil etablere et joint-venture sammen med som et led i aftalen om at sælge SAS Ground Handling.