Star Alliance opgiver Air India efter fire år

Efter fire års forhandlinger og forberedelser har Star Alliance mistet tålmodigheden med Air India. Det indiske luftfartsselskab kunne ikke opfylde betingelserne for at blive nyt medlem af verdens største luftfartsalliance.

Det skulle have været en formsag, men ledelsen hos Air India må nu erkende, at man alligevel ikke bliver en del af verdens førende og største luftfartsalliance.

Aftalen blev indgået allerede i december 2007, men efter næsten fire års forhandlinger og forberedelser har Star Alliance mistet tålmodigheden med Air India.

For at bliveoptaget i det gode selskab skal det enkelte luftfartsselskab nemlig opfylde en række krav vedrørende blandt andet økonomiske forhold, teknik og sikkerhed.

Ledelsen og medarbejderne hos Air India har i mere end to år forsøgt at leve op til disse betingelser, men uden held. Og på et møde i denne uge mellem Star Alliances topchef, Jaan Albrecht, og ledelsen af Air India blev planerne skrinlagt.

Begrundelsen er de voldsomme organisatoriske og økonomiske problemer som Air India har kæmpet med, hvor flyflåden skal beskæres, datterselskaber sælges fraog medarbejderantallet reduceres.

Star Alliance har længe ønsket at knytte et indisk selskab til sig, men her og nu strandede bestræbelserne altså. Air India skulle have været optaget som fuldgyldigt medlem i 2010, og i maj fik selskabet en endelig deadline der hed 31. juli 2011. Heller ikke denne udskudte tidsfrist kunne altså nås.

Ifølge topchef i Star Alliance, Jaan Albrecht er beslutningen truffet af begge parter og vil give Air India større “fleksibilitet til at koncentrere sig om den igangværende strategiske restrukturering.“

Den forliste aftale vil angiveligt ikke få betydning for de individuelle samarbejdsaftaler, der allerede eksisterer mellem Air India og medlemmerne af Star Alliance. Og muligheden for senere optagelse afvises heller ikke.

Star Alliance blev skabt i 1997 af SAS, Air Canada, Lufthansa, Thai og United og er den dominerende aktør blandt de tre globale luftfartsalliancer. Med snart 30 luftfartsselskaber har Star Alliance flere medlemmer end Oneworld og SkyTeam tilsammen. I alt flyver luftfartsselskaberne under Star Alliance omkring 600 millioner passagerer om året.