(Foto: Morten Lund Madsen)

Stewardesser: Norwegian lagde sig faldt ned

Kabinepersonalet fik stort set alle sine krav igennem i en ny overenskomstaftale med Norwegian. På den anden side af bordet mener Norwegian de fik det som de ville have det.

Mandag morgen indgik Norwegian en aftale med sit norske og danske kabinepersonale, som satte en stopper for den enmands-strejke, som blev igangsat for to uger siden, og som havde udsigt til at brede sig til at omfatte alle norske og danske kabineansatte.

Parterne har i de forgangne uger stået meget stejlt overfor hinanden. Men nu er stridsøksen begravet og begge parter mener, at de fik det, som de gerne ville have det.

For ifølge kabinepersonalet, så har de fået næsten alt de pegede på.

”Norwegian lagde sig mere eller mindre fladt ned, og vi fik det, som vi ville have det,” siger en glad formand for Norwegian Kabinforening, Marit Lindén, da CHECK-IN.dk fanger hende mandag formiddag.

På det tidspunkt havde hun været vågen i 30 timer som følge af natteforhandlinger mellem søndag og mandag.

”Vi har fået alle de ting igennem, som havde størst betydning for os. Vi har fået medbestemmelse på pension og en stillingsgaranti. Men allervigtigst, så beholder vi forhandlingsretten samlet for Norge og Danmark,” forklarer Marit Lindén.

Det betyder efter kabinepersonalets opfattelse, at Norwegians danske kabinepersonale på basen i København fortsat vil være ansat på den samme norske overenskomst som deres norske kolleger og at de forhandler overenskomst sammen. De skal således ikke forblive i det særlige bemandingsselskab, som de blev overflyttet til tidligere i år. I hvert fald ikke hvis man skal tro kabinepersonalet.

Forbliver i selskaber
For hos Norwegian har man en helt anden opfattelse. Faktisk den stik modsatte opfattelse.

”Det kan godt være, at det er sådan de fremstiller det. Men realiteten er at kabinepersonalet forbliver i de to underliggende ressourceselskaber, som de blev overflyttet til fra moderselskabet tidligere i år,” siger kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik fra Norwegian til CHECK-IN.dk.

”Det er vigtigt for selskabet, at der ikke er rokket ved strukturen med et holdingselskab og to underliggende bemandingsselskaber,” understreger Anne-Sissel Skånvik.

Det danske og det norske kabinepersonale kan forhandle sammen og fremføre deres kritik samlet over for en norsk mægler. Men der er tale om to separate aftaler, understreger Skånvik.