Strid om helte på Norwegians flyhaler

Ludvig Holberg og Piet Hein bliver de første danske helte portrætteret på Norwegians flyhaler. Det har fået sindene i kog i Bergen, der mener at Ludvig Holberg er norsk – og ikke dansk.

Norwegian kunne i sidste uge løfte sløret for, at Ludvig Holberg og Piet Hein er de første kendte danskere, der skal pryde flyhalerne hos det norske lavprisflyselskab. Men det har skabt debat i Norge, der er imod “fordanskningen“ af den norske nationalhelt.

Nordmændene er af den opfattelse, at danskernei flere hundrede år har prøvet at “stjæle“ den norske nationalhelt Ludvig Holberg. Og da Danmark nu får uventet hjælp fra lavprisflyselskabet Norwegian, mener bergenserne, at “nok er nok“.

Bergens Turistchef samt Holbergmuseet understreger begge i et interview med norske VG Nett, at Ludvig Holberg er født op opvokset i Bergen – og dermed er norsk. Sandheden er, at han rejste fra den vestnorske by i 17-års alderen. Sidenhan udviklede han sit talent og ambitioner i København.

I en kommentarer siger Norwegians kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik. “Vi er klar over striden. Men vi tænkte, at vi måtte være lidt gode ved danskerne. Ludvig Holberg levede trods alt hovedparten af sit voksne liv i Danmark.“

De næste danske helte i rækken er H.C. Andersen og Tycho Brahe, der vil pryde nogle af de kommende Boeing 737-800 fly hos det norske lavprisflyselskab. Også svenskerne fik i sidste uge præsenteretderes nationalhelte på norskeflyhaler. Greta Garbo, Carl von Linné og Anders Celsius bliver de første svenske helte på Norwegian-flyene.

Norwegian oplyser, at fælles for haleheltene er, at de alle er personligheder, der i en eller anden forstand har nedbrudt de etablerede grænser og udfordret det almindelige verdenssyn.


Fototekst: Danskheden hos Piet Hein kan ikke anfægtes. Nu er den kendte danske filosof, digter, forfatter og opfinder bleve udødeliggjort på flyhalen af LN-NOT.