Svag minusvækst i Aalborg og Billund

I oktober måned gik væksten i Jyllands to største lufthavne i stå. Det blev i stedet til en beskeden passagertilbagegang skabt af en negativ udvikling i indenrigsflytrafikken. På udenrigsruterne er der dog fortsat vækst – i særdeleshed i Aalborg Lufthavn.

De jyske lufthavne har det meste af 2011 kunnet rapportere om betydelig fremgang i passagertrafikken. Således har Vestdanmarks største lufthavn i Billund år til dato en samlet vækst på 5,5 procent.

Men nu slår den generelle afmatning for alvor igennem. Vækst er ændret til tilbagegang, omend det indtil videre er et relativt beskedent passagerfald.

Voldsomt fald i indenrigstrafikken

I Billund Lufthavn rejste 258.635 passagerer igennem lufthavnen i oktober måned, hvilket var 2.324 færre end samme måned året eller en tilbagegang på 0,9 procent.

Det er især indenrigstrafikken, der er hårdt ramt. Selv om Billund Lufthavn hævder primært at være en udenrigs- og charterlufthavn, kunne udviklingen i disse segmenter ikke opveje en tilbagegang på 24,6 procent i indenrigstrafikken. Det svarer til et fald fra 14.818 til 11.176 passagerer.

På udenrigsruterne var der en fremgang på 1.829 passagerer til 156.122, mens charterflytrafikken havde 527 færre passagerer gennem terminalen, hvilket betød et fald på 0,6 procent i forhold til samme måned året før.

“Allevore største udenrigsdestinationer viser fremgang, hvilket er særdeles positivt, da det viser, at mange benytter sig af muligheden for at komme ud i verden enten non-stop eller one-stop,“ siger lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen i en kommentar til oktober måned trafiktal.

Udenrigstrafik stormer frem

I Aalborg Lufthavn var der i oktober måned halvt så mange passagerer som hos den sydlige konkurrent i Billund.

I alt 124.340 passagerer rejste gennem terminalen i Aalborg, hvilket var 0,5 procent færre end i samme måned året før.

Heraf rejste 20.302 passagerer på lufthavnens udenrigsruter, der blandt andethar Amsterdam, Oslo og London som destnationer. Det er en fremgang på 48,9 procent i forhold til samme måned året før. Fremgangen eri høj grad båret af den nye direkte KLM-rute til Amsterdam, der åbnede i slutningen af marts måned.

Aalborg har dog stadig en kraftig slagside i indenrigsflytrafikken. Derfor kan den imponerende fremgang i udenrigstrafikken ikke opveje den tilbagegang, som i øjeblikket opleves i den danske indenrigsflytrafik.

Danmarks største indenrigsrute mellem København og Aalborg viste således en passagertilbagegang på 7,1 procent i oktober måned. Dermed var der samet 7.254 færre passagerer om bord i indenrigsflyene fra Cimber Sterling, Norwegian og SAS til Aalborg. En udvikling som Aalborg Lufthavn dog mener er ved at flade ud.

Trods Aalborg Lufthavns stigende succes som charterlufthavn blev det alligevel til en tilbagegang i chartertrafikken i oktober måned. I alt 11.922 charterrejsende blev registreret i lufthavnens passagerstatistik i sidste måned. Det var 124 færre end året før og repræsenterer et fald på beskedne 1 procent.

“Tilbagegangen i chartertrafikken var forventet, idet charterselskaberne sluttede sommerprogrammet et par uger tidligere en året før,“konstaterer lufthavnsdirektør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn.