TAP tæt på salg

TAP Portugal er tæt på at blive solgt, og Ryanair håber at kunne snuppe Aer Lingus. Dermed bliver SAS og polske LOT de eneste tilbageværende europæiske netværksselskaber med til salg-skilte.

Den portugiske stat er angiveligt tæt på at sælge det nationale luftfartsselskab, TAP Portugal. Lufthansa og British Airways’ moderselskab, IAG, kom tidligere i år med foreløbige bud. Men ifølge portugisiske medier har begge de to store luftfartskoncerner trukket følehornene til sig igen.

Tilbage ved forhandlingsbordet sidder Qatar Airways samt sydamerikanske AviancaTaca Holding, der er moderselskab for de to fusionerede selskaber, Avianca og Taca. Begge potentielle købere vil komme med hver deres nye bud på selskabet i oktober.

I Bruxelles sidder EU-Kommissionens embedsmænd og tygger på, om de skal give det irske lavprisselskab Ryanair lov til at købe lokalrivalen Aer Lingus. Det er tredje gang Ryanair spørger om lov.

Lykkens gang
Hvis tredje gang er lykkens gang for Ryanair, så vil SAS og polske LOT stå tilbage som de eneste større europæiske netværksselskab, som ikke er blevet købt. Enten af en af de tre store europæiske luftfartskoncerner, Air France/KLM, Lufthansa og IAG. Sidstnævnte ejer British Airways og spanske Iberia. IAG overtog fornylig kriseramte bmi fra Lufthansa og integrerede det i British Airways.

Eller af et af de købevillige mellemøstselskaber, som i øjeblikket powershopper verden over. Etihad købte sidste år knap 30 procent af airberlin og har også snuppet mindre aktieposter i Aer Lingus og Virgin Australia. Qatar Airways har tidligere erklæret sig parat til at købe stort ind, men har siden trukket i land igen. Nu er selskabet så angiveligt tilbage med sin deltagelse i budprocessen om TAP Portugal.

Privatiseringen af TAP Portugal er led i den økonomiske redningsplan på 78 mia. euro, som det gældsplagede sydeuropæiske land i 2010 aftalte med EU og IMF.

TAP Portugal og datterselskabet Portugalia transporterede i 2011 9,75 mio. passagerer ombord på en flåde af i alt omkring 70 fly. Selskabet har blandt andet et solidt net af ruter til de portugisisk talende i Sydamerika.