Thai tog et skridt ind i luftfartseliten

Thai Airways modtog i går i Toulouse selskabets første af seks nye Airbus A380-fly. Det bringer det thailandske flyselskab ind i eliten af blot ni flyselskaber, der har taget kæmpeflyet i brug.

Torsdag den 27. september 2012 blev dagen, hvor Thai Airways kunne skrive sig ind i luftfartshistorien. Hos Airbus i Toulouse fik Thai leveretdet førsteaf seks Airbus A380-fly, der markerer en ny epoke i selskabets historie.

Thai Airways blev stiftet i 1960 som et joint-venture mellem SAS og daværende Thai Airways Company. I 1977 blev SAS købt ud af selskabet,hvorefter den thailandske regering overtog det fulde ejerskab.

Samme år som SAS trådte ud af ejerskabet, afgav Thai Airways sin første ordre hos Airbus. Det var fly af typen A300, som selskabet efterspurgte. Sidenhen kom A310, A330 og A340, mens A320 for nylig også blev en del af selskabets flåde. Med den første levering af de seks A380-fly samt fremtidig aftager af A350XWB er det thailandske flyselskab en meget vigtig kunde for Airbus.

Derfor var der også gjort meget ud af leveringsceremonien i Toulouse i går, der blev streamet direkte på internettet samtidig med atbegivenheden har fået et særligt microsite på Airbus-hjemmesiden.

Flyver ind i eliten
Kiran Rao, der er Executive Vice President, Sales & Marketing hos Airbus understregede i sin tale, at Thai Airways blot er det niende flyselskab, der modtager Airbus A380-flyet, hvilket dermed giver adgang til den elite af flyselskaber, der er luftfartsindustriens absolutte ledere.

Hos Thai Airways var forklaringen enkel på valget af Airbus A380.

“Vi valgte Airbus A380-flyet, fordi det foretrækkes af passagererne på grund af den rummelig kabine, hvilket giver ekstra komfort,“ forklarede Montree Jumrieng, der er flykaptajn og Executive Vice President med ansvaret for den tekniske afdeling. “Gennem vores 50-årige historie har Thai opbygget et stærkt omdømme for kvaliteten af vores Royal Orchid Service, hvilket gør os til en af Asiens mest værdsatte flyselskaber. De seks nye Airbus A380-fly vil bidrage til at videreføre denne tradition.“

Færre sæder og mere plads
Hos Thai Airways bliver A380´eren indrettet med kun 507 sæder, heraf 12 i Royal First Class, 60 på Royal Silk Class og 435 på Economy Class. Sammenligner man således med andre operatører af A380, er der god plads hos Thai.

Hos Air France er der 538 sæder i deres udgave af megajumboen, mens Lufthansa har 526 sæder. Thai bliver dog overgået af Singapore Airlines, der kun har fundet plads til 471 passagerer i deres fly.

Airbus A380 har en rækkevidde på 15.700 kilometer, hvorfor der kan flyves fra Bangkok til en hvilket som helst destination i Europa med fuld last. Fra Bangkok kan der flyves one-stop til alle destinationer i USA.

I begyndelsen af oktober indsættes det første A380-fly på ruterne fra Bangkok til Hong Kong og Singapore. Efterhånden som de øvrige fly leveres, vil Thai indsætte kæmpeflyet tilFrankfurt i slutningen af året, mens Tokyo og Paris vil få A380-betjening i løbet af 2013.