Boeing 787-8 Dreamliner-flyet. (Foto: Federal government of Mexico | Twitter.com | PR)

Tidligere sovjetrepublik overtager præsidentfly

Efter flere forgæves forsøg har regeringen i Mexico fundet en køber til landets præsidentfly, som er blevet solgt til en forhenværende sovjetrepublik. Pengene fra salget vil finansiere to hospitaler.  

Langt om længe er det lykkes regeringen i Mexico at slippe af med Boeing 787-8 Dreamliner-fly, som den forhenværende præsident gjorde brug af ved officielle rejser.

Spørgsmålet om flyets fremtid har været uafklaret i en årrække, da landets nuværende præsident Andrés Manuel López Obrador ikke har ville bruge Dreamlineren siden, at han tiltrådte i 2018, da flyet i hans optik er ”for luksuriøst” og et symbol på den overflod af velstand, som hans forgænger omgav sig med.

Præsidenten tager i stedet rutefly, når han skal rejse i embeds medfør, og derfor har han forsøgt at få afsat Boeing-flyet, der bærer registreringsnummeret XC-MEX, til anden side, hvilket man ikke har haft held til før nu.

Skulle være festlokale
Tidligere har den mexicanske regering blandt andet søgt at afhænde flyet til både virksomheder og forretningsfolk i landet, men hidtil har man ikke fundet en interesseret køber til Dreamlineren, der er konfigureret således, at der blot er plads til 80 passagerer ombord.

Derfor ville man parkere Boeing-flyet i Felipe Ángeles International Airport, hvor det skulle danne ramme om fester og udlejes af indbyggerne. Indtægterne fra disse aktiviteter skulle bidrage til at betale udgifterne til vedligeholdelse af flyet.

Nu er det dog blevet solgt. Det er regeringen i det centralasiatiske land Tadsjikistan, der var en del af Sovjetunionen fra 1929 og indtil 1991, der har købt flyet for 92 millioner dollars, hvilket svarer til 622 millioner kroner. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Opførte sig som konger
Salgsprisen er noget mindre end de 218 millioner dollars (1,4 milliarder kroner), som Dreamliner-flyet blev købt for, da det blev erhvervet i 2012. Tidligere havde regeringen en ambition om, at man ville sælge det for 150 millioner dollars (en milliard kroner), men prisen er altså siden blevet sænket.

Ifølge præsident Andrés Manuel López Obrador skal pengene fra salget benyttes til at opføre to hospitaler, der hver især vil have 80 sengepladser. De vil blive bygget af ansatte fra militæret og placeret i delstaterne Guerrero og Oaxaca, som er blandt de fattigste i landet.

Politikeren benyttede desuden salget som anledning til at kritisere den tidligere regering i Mexico.

”Det er mig magtpåliggende, at alle bliver klar over, hvordan folk tænkte tidligere og at myndighederne opførte sig som små faraoer, men sådan skal det ikke være længere,” slår præsidenten fast.


Relaterede artikler:

Præsidentfly udlejes til fester og sammenkomster

Sjældent præsidentfly på museum

Gaddafis fly på vingerne efter syv år