To-cifret fremgang på Færøerne

Olieefterforskning og øget færøsk rejselyst er med til at give Vagar Lufthavn en passagerfremgang på knap 16 procent i august.

Mens provinslufthavnene i Danmark slås med begrænset passagervækst, så ser tingene anderledes positive ud længere mod nordvest i Det Danske Kongerige. På Færøerne gik knap 16 procent flere passagerer gennem Vagar Lufthavn i august i år sammenlignet med samme måned sidste år. Helt præcist 27.229 rejsende blev det til i terminalerne i klippeøernes eneste lufthavn.

August måneds fremgang er ikke en enlig svale. Fra 1. januar til 1. september i år er tallet af rejsende til og fra Vagar Lufthavn vokset med godt 12.000 rejsende sammenlignet med samme periode sidste år. Det er en samlet fremgang på 8,2 procent i forhold til samme periode i 2011.

“Ikke siden 2007 og 2008, har vi oplevet en så positiv trend. Færingerne er igen begyndt at rejse mere, men det er primært turister som bidrager til fremgangen,” siger Jákup Sverri Kass, direktør for Vagar Lufthavn.

Rekorden for rejsende til og fra Vagar Lufthavn blev sat i 2008 med lidt over 223.000 rejsende. Dog satser Vagar Lufthavn på at komme på nogenlunde de samme højder i 2012.

Olie giver passagervækst
Statoil har aktiviteter på øerne i forbindelse med deres søgen efter olie i den færøske undergrund. Det har betydet en stigende passagertrafik mellem Færøerne og den norske olieby Bergen. Det bidrager til den positive udvikling i det samlede antal rejsende.

Det er dog ikke på Bergen-ruten, at der er fremgang. På nær flyvningerne til Storbritannien, så er der fremgang at spore. Færingernes eget luftfartsselskab, Atlantic Airways, er alene om at drive ruteflyvning til og fra de 18 øers lufthavn. Atlantic Airways servicerer på helårsbasis ruter imellem Færøerne og København, Billund og Reykjavik. På sæsonbasis servicerer de også Aalborg, Barcelona og Bergen.

Åben dialog
Vagar Lufthavn er nu sammen med den samlede færøske rejseindustri gået med ind i promoveringen af Færøerne som både business- og turistdestination.

”Vi vil gerne være med til at fremme den færøske business- og turismesektor så godt som vi kan. Vi er i åben dialog med alle som har interesse i at få trafik igennem Vagar Lufthavn, og vi tager gerne imod alle henvendelse som måtte komme,” konstaterer Jákup Sverri Kass.