Illustration af Istanbul New Airport.

Turkish Airlines er flyttet til ny Istanbul-lufthavn

I løbet af den forgangne weekend flyttede Turkish Airlines størstedelen af sine fly fra Atatürk-lufthavnen og til den nye Istanbul Airport.

”Great Move” har fundet sted mellem de to store Istanbul-lufthavne.

Det er Turkish Airlines’ beskrivelse af den begivenhed, hvor flyselskabet flyttede størstedelen af sine over 300 fly fra den gamle Istanbul Atatürk Airport og til den helt nye Istanbul Airport, der officielt blev indviet i slutningen af oktober sidste år.

Stort set hele flytningen fandt sted i weekenden og involverede over 1.800 personer. Turkish Airlines meddeler, at flyselskabet har fuldført 96 procent af den planlagte overflytning til Istanbul Airport. Den spektakulære flytning skete i tidsrummet mellem klokken tre natten til lørdag lokal tid og indtil middagstid lørdag.

Flytningen indebar mindst 130 Turkish Airlines-fly, der tomme for passagerer blev fløjet fra Atatürk-lufthavnen og til Istanbul Airport. Det viser data fra Flightradar24.com. Turen mellem de to lufthavne tager blot otte minutter, så det har været et sjældent syn for de iagttagere, der har holdt øje med flyene.

Vemodigt farvel til Atatürk
Overgangen til den nye lufthavn markerer en af de vigtigste milepæle i historien for Turkish Airlines. Det nationale flyselskab har taget sit nye hjem i brug, da Istanbul Airport i fremtiden skal agere base for selskabet. Dermed er det slut efter 86 års tilstedeværelse i Istanbul Atatürk Airport.

”Verdens i øjeblikket største lufthavnsprojekt vil være hjemstedet for den markante lokale og globale vækst i Turkish Airlines i fremtiden, samtidig med at lufthavnen bliver den vigtigste drivkraft bag vores vækst med dens toppmoderne fysiske egenskaber og kapacitet,” siger M. Ilker Ayci, bestyrelsesformand i Turkish Airlines.

”Farvellet til Atatürk Airport var en meget sørgelig oplevelse for os, efter den med succes har været hjemsted for vores brand i hele vores 86-årige historie. Men vores brands ustoppelige vækst og fremgang, især i løbet af de sidste 15 år, har tvunget os til at træffe denne beslutning om at skilles med Atatürk.”

12 timer uden passagerflyvninger
Den sidste passagerflyvning fra Istanbul Atatürk Airport med Turkish Airlines fandt sted klokken to natten til lørdag. Her lettede en Boeing 777-300ER på rutenummer TK54 med kurs mod Singapore. Den historiske flyvning blev foretaget med 319 passagerer om bord, og de blev serviceret af 18 kabinemedlemmer.

Turkish Airlines genoptog sine passagerflyvninger cirka 12 timer senere. Den første passagerflyvning fra Istanbul Airport blev en realitet lørdag klokken 14, da en Airbus A321-200 lettede med kurs mod Ankara Airport. 172 passagerer og otte kabinemedlemmer var en del af denne oplevelse. Den allerførste flyvning fra Atatürk-lufthavnen for 86 år siden var ligeledes til den tyrkiske hovedstadslufthavn.

Ny Istanbul-lufthavn vokser til verdens største
Efter flytningen af Turkish Airlines har de to Istanbul-lufthavne skiftet IATA-koder, så den nye Istanbul Airport fremover kendes ved ’IST’. Atatürk, hvorfra der fremover kun vil foregå lidt fragtflyvning, får koden ‘ISL’.

Istanbul Atatürk Airport håndterede næsten 69 millioner passagerer i 2018. Istanbul Airport vil i første omgang kunne håndtere 90 millioner årlige passagerer, men lufthavnens kapacitet forventes at kunne vokse til 200 millioner, når lufthavnen efter planen er fuldt udbygget i 2027. Det vil gøre den til verdens største og mest travle.

I løbet af byggeperioden af Istanbul Airport har mindst 30 personer mistet livet, skriver finans.dk. Bygningsarbejderne har fortalt om ”fængselslignende forhold” og dårlig løn. Kritikken er imidlertid blevet afvist af de tyrkiske myndigheder.

 

Relaterede artikler:

Endelig åbning af Istanbul Airport udskudt igen

86 nordiske aflysninger i forbindelse med Istanbul-flytning

Istanbul Airport: Vi er klar 3. marts

Istanbul New Airport annoncerer første flyvning

To døgn til at flytte mellem Istanbul-lufthavne