Ud går Mats – ind kommer Jansson

Finansdirektør og vice-administrerende direktør i SAS, svenske Mats Lønnqvist forlader SAS efter i blot to og et halvt år at have været manden, der skulle sikre, at selskabets pengekasse ikke blev tømt i utide. Den nye koncernchef Rickard Gustafson har allerede sikret sig en afløser – også en svensker.

En kortvarig karriere i SAS fra december 2008 til udgangen af marts måned 2011 blev det til for finansdirektør i SAS, Mats Lönnqvist. Han afløses af 52-årige Göran Jansson på posten som CFO og vice-administrerende direktør.

Dermeder den nye koncernchef Rickard Gustafson godt på vej til at sætte sit eget hold, der skal bringe SAS videre i et luftfartsmarked med benhård konkurrence og usædvanligt svære rammevilkår.

“Jeg blev ansat i december 2008 for at løse en specifik opgave, som er godt på vej til at være løst,“ siger Mats Lönnqvist. SAS har sikret sig en solid finansiel platform, der blev skabt som følge af CoreSAS spareplanen, og ved præsentationen af åresresultat for 2010, kunne vi meddele, at vores operationelle drift nu er profitabel og der er forudsætninger til stede for at opnå et positivt resultat i 2011. Derfor tror jeg, at det er naturligt tidspunkt at give stafetten videre, når SAS bevæger sig ind i en ny fase.“

SAS-koncernchefen Rickard Gustafson siger i en kommentar, at han beklager, men respekterer den beslutning som Mats Lönnqvist har truffet og fremhæver samtidig, at den afgående finansdirektør har været en central figur i den svære periode selskabet har været igennem.

Afløseren for Mats Lönnqvist står allerede klar. Det er den 52-årige svensker Göran Jansson, der er uddannet på Stockholm Universitet. Han har tidligere været beskæftiget som finansdirektør hos Assa Abloy, der er specialiseret i låse og dørkontrolsystemer.

“Göran Jansson er en erfaren finansdirektør med en omfattende baggrund fra forskellige brancher og børsnoterede selskaber. Han har solid kommerciel erfaring fra ledelsesposterne i internatonale virksomheder,“ siger Rickard Gustafson i en kommentar til ansættelsen.

I mange år yndede såvel nordmænd som danskere at bruge kælenavnet “Svensk-Alt-Sammen“ som forkortelse for SAS. Med en Mats på vej ud ad den ene dør, og en Jansson på vej ind ad den anden dør, er det ikke usandsynligt, at den velkendte landskampstemning blusser op igen.

Foto: Finansdirektør Mats Lönnqvist forlader SAS efter blot to år og nogle måneder på posten.