Hamborg Lufthavn i det nordlige Tyskland. (Foto: Michael Penner?

Udsigt til fredagsstrejke i tyske lufthavne

I syv tyske lufthavne strejkes der fredag, da fagforeningen Verdi mener, at forhandlingerne om nye overenskomster går for langsomt. I en af lufthavnene aflyses flyvninger for 32.000 passagerer.

Der er lagt op til massive forstyrrelser af den planlagte flytrafik på ugens sidst hverdag, da fagforeningen Verdi har varslet, at medarbejderne i syv tyske lufthavne vil nedlægge arbejdet fredag den 17. februar.

Det vil være ground handling-ansatte, sikkerhedsmedarbejdere og personer, der er ansat af det offentlige, i lufthavnene i Frankfurt, München, Stuttgart, Hamborg, Dortmund, Hannover samt Bremen, som strejker.

Verdi forventer, at konflikten særligt vil få indflydelse på den tyske indenrigstrafik. Fagforeningen har taget initiativ til strejken, fordi man ikke mener, at der er tilstrækkelig fremdrift i flere igangværende overenskomstforhandlinger.

Rammer 32.000 passagerer i én lufthavn
Strejken er annonceret på forhånd sådan, at ramte passagerer får lejlighed til at finde andre løsninger, og Frankfurt Airport opfordrer da også rejsende til at undgå lufthavnen, fordi man forventer, at strejken vil medføre ”store forstyrrelser”.

Det samme er tilfældet i Hamborg Lufthavn, der er populær blandt danskere grundet den relativt korte afstand hertil. Lufthavnen fortæller, at strejken betyder, at man aflyser 253 flyvninger, hvilket får konsekvenser for omkring 32.000 passagerer.

Danskerlufthavnen venter i stedet, at man vil ombooke disse passagerer til flyvninger, der vil blive foretaget lørdag den 18. februar og de efterfølgende dage.

Fra lufthavnen i München lyder det, at man i lyset af arbejdsnedlæggelsen er blevet fritaget for forpligtelsen til at afvikle kommerciel flytrafik, da konflikten her vil resultere i, at de 700 starter og landinger, der skulle have fundet sted fredag, er blevet aflyst.

Vil undgå en gentagelse af sommeren 2022
Mangel på ansatte førte til de kaotiske forhold, som prægede hverdagen i lufthavne verden over sidste sommer, og hvis ikke arbejds- og lønvilkårene bliver forbedret, så mener Verdi, at den situation vil gentage sig.

Det manglende tempo i drøftelserne er samme argument, som fagforeningen benyttede frem mod den 25. januar i år, hvor fagforeningen afviklede en lignende strejke i Berlin Brandenburg Airport, der førte til 300 aflyste flyvninger.

Ifølge Verdi betød denne arbejdsnedlæggelse, at lønnen for personalet i hovedstadslufthavnens driftsselskab er blevet hævet med 360 euro (2.680 kroner), ligesom de har fået en bonus på 2.500 euro (18.650 kroner) som kompensation for inflationen, og man håber at fredagens strejke også vil føre resultater med sig.

Flyvninger med nødhjælp foretages fortsat
En ny overenskomstaftale skal ifølge Verdi indeholde en lønstigning på 10,5 procent – og mindst 500 euro (3.725 kroner) – til de offentligt ansatte. Denne gruppe omfatter blandt andet brandfolk og visse af de ground handling-medarbejdere, som arbejder i landets lufthavne.

I lyset af situationen oven på jordskælvet i Tyrkiet og Syrien understreger Verdi, at der er blevet indgået særaftaler, som skal sikre, at flyvninger med nødhjælp til ofrene i de to lande ikke bliver påvirket af arbejdsmarkedskonflikten. En del vil i stedet eksempelvis blive foretaget fra Frankfurt-Hahn Lufthavn.


Relaterede artikler:

Strejke i Berlin-lufthavn medfører 300 flyaflysninger

Strejker tvinger SAS til nye aflysninger

Ønske fra fagforening: Minimumspriser