Koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen, SAS (Foto: SAS AB/PR)

Uklare meldinger fra SAS

Efter præsentationen af et milliardoverskud for 2017/18 kunne SAS ikke redegøre for, hvordan resultatet forventes at se ud i 2018/19. Det straffede investorerne.

SAS kunne tirsdag præsentere et årsresultat på 1,55 milliarder kroner før skat og engangsposter for regnskabsåret 2017/18, der blev afsluttet den 31. oktober. Det var således fjerde år i træk, at SAS kunne rapportere om overskud.

Mod forventning blev det ikke godt modtaget hos investorerne. Aktiekursen faldt tirsdag med 9,3 procent på Københavns Fondsbørs til kurs 14,73, men det havde formentlig en anden årsag. SAS var nemlig ikke i stand til at redegøre for det forventede resultat i 2018/19 og kunne blot forudsige, at flyselskabet vil komme ud med et overskud.

Om det så bliver på en million eller en milliard, kan SAS ikke sige noget om. Der er nemlig en lang række eksterne faktorer, der vil kunne påvirke resultatet, og SAS ved på nuværende tidspunkt ikke, hvordan det vil få indflydelse på forretningen.

“Det er en industri, der er påvirkelig af eksterne begivenheder. Der har været en markant periode med geopolitisk uafklarethed, og sammen med eventuelle handelshindringer, Brexit-virkninger, dollarkursen, brændstofpriserne og spørgsmålet om, hvorvidt otte års højkonjunktur bliver ved, er det elementer, der påvirker et selskab som SAS,” forklarer koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen til CHECK-IN.dk.

Sydbank-analytiker: Ikke så sløjt
Aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank ser lidt mere optimistisk på tingene. Han mener ikke, at resultatet bliver så sløjt, som prognosen fra SAS giver udtryk for.

“Prognosen for 2018/19 ser meget forsigtig ud, og medmindre der sker et alvorligt billetprisskred, eller brændstofpriserne eksploderer, ser vi SAS levere et solidt overskud igen i 2019,” fastslår Jacob Pedersen.

Dog forventes der et resultat, der ligger omkring 600 millioner svenske kroner lavere end i 2017/18, men ifølge aktieanalysechefen er der en forventelig god afstand til et nulresultat.

Negativt signal
SAS har allerede meldt ud, at underskuddet i første kvartal (1. november – 31. januar) bliver større end forventet, og da SAS samtidig har valgt at udskyde besparelser for 200 millioner svenske kroner fra 2018/19 til 2019/20, kommer det til at overskygge den positive udvikling.

“Det har fra starten set ambitiøst ud at gennemføre besparelser med en effekt på hele 1,1 milliarder svenske kroner i 2018/19. Alligevel er signalet i udskudte besparelser negativt i et regnskabsår, hvor der er dømt indtjeningstilbagegang, og hvor SAS tydeligvis betragter sigtbarheden som ret dårlig,” lyder det fra Sydbank-analytikeren.

Men uanset hvad, kommer SAS til at arbejde særdeles hårdt for hver overskudskrone i det regnskabsår, der indtil videre er 11 måneder tilbage af.

“Vi planlægger med alle mulige scenarier, der kan skubbe sig frem og tilbage. Vi skal fortsat sikre effektiviseringer, og ting som vi selv kan påvirke, vil vi gøre os rigtigt umage med,” understreger Lars Sandahl Sørensen.

 

Relaterede artikler:

SAS: Beslutning om A321LR i løbet af tre måneder

Bonus til SAS-ansatte efter flot regnskabsår

Analytiker: Udsigt til nyt solidt år for SAS