Vejen banet for ny færøsk terminal

Ved udgangen af oktober tager Vagar lufthavn på Færøerne hul på opførelsen af en ny terminal til over 100 mio. kroner.

Den 27. september underskrev Vagar Lufthavn og det færøske entreprenørfirma Articon en byggekontrakt på omkring 110 mio. danske kroner. For de penge skal Articon opføre en nye terminal og en ny servicebygning i Færøernes eneste lufthavn på øen Vagar. Der skal desuden anlægges en større forplads og lignende. Den samlede investering i udbygningen af lufthavnen er på 365 mio. danske kroner, som finansieres af den færøske landskasse-

Articon går i gang med arbejdet omkring månedsskiftet oktober/november og forventer, at være færdige med arbejdet omkring foråret 2014.

”Vagar Lufthavn er glad for kontrakten om byggeri af ny servicebygning og terminal nu er underskrevet, og vi ser frem til et godt samarbejde med Articon om dette vigtige projekt, som vil være til gavn for færøsk luftfart og det det færøske samfund som helhed,” siger Jákup Sverri Kass, direktør for Vagar Lufthavn.

Bedre shopping
Den nuværende terminal blev bygget i 1978 og var oprindeligt beregnet til at håndtere 100.000 rejsende. Dengang rejste 30.000 passagerer gennem lufthavnen. I 2012 forventer Vagar Lufthavn at op imod 215.000 passagerer vil rejse igennem terminalen og lufthavnen.

Den nye terminal skal give passagererne langt bedre shoppingfaciliteter og forplejningsmuligheder. Desuden får lufthavnen to egentlige gates. Noget som den 34-årige terminal ikke har i dag.

I december 2011 blev banen i Vagar forlænget fra 1250 meter til 1799. Den længere bane samt investeringer i nye indflyvningssystemer har forbedret regulariteten på lufthavnen. Jákup Sverri Kass håber, at investeringerne i landingsbane og terminal vil være med til at lokke nye ruteflyselskaber til øerne. I dag er det kun Færøernes eget Atlantic Airways, der flyver ruteflyvning fra Vagar til København og en række andre europæiske destinationer.