• Et af de fire hovedlandingsstel fra en Boeing 747 er udstillet ved indgangen. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • En model af Waterside viser bygningens enorme størrelse. Indgangen ligger i kortsiden til venstre. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • Oliventræer pryder "main street" i British Airways hovedkontor. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • Egne British Airways busser kører ansatte mellem London-Heathrow og hovedkontoret Waterside. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • Set udefra ser ikke bygget ret stort ud. Det er kun indtil man træder indenfor. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • En model af British Airways Airbus A380 giver besøgende et sikkert tegn på at man er kommet til selskabets hovedkontor. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

Velkommen til British Airways-byen

Handelsgade, frisør, træningscenter, Starbucks samt flere cafeer og restauranter. CHECK-IN.dk har besøgt British Airways´ hovedkontor.

(LONDON) I Harmondsworth uden for London ligger det internationale hovedkvarter for British Airways. Bygningen – der officielt hedder Waterside – ser ikke så stor ud ved første øjekast. Udefra ser den faktisk ret anonym ud, bortset fra et British Airways (BA) logo øverst på væggen. Kontrasten bliver derfor stor, når man kommer indenfor.

Hele stueetagen er udformet som en gade. Brosten dækker det meste af gangarealet, og små oliventræer – der kan drejes efter solen – står langs hele gaden. Små butikker, to Starbucks, cafeer, museum og frisør fylder siderne langs ”main street” i den 9.700 kvadratmeter store bygning. De ansatte kalder det også for “byen”. Hele idéen med bygningen, og gaden i midten er, at de ansatte skal opleve at de er i et samfund, hvor man møder kolleger på gaden, sætter sig ned og får en kop kaffe, mens man diskuterer verdenssituationen i luftfarten.

Faktisk afholdes mange interne møder netop på de mange cafeer og kaffebarer fremfor i sterile møderum.

4.000 – 5.000 ansatte dagligt
Ud over at huse BA, er Waterside også det europæiske hovedkontor for American Airlines, Japan Airlines og Iberia. Moderselskabet til BA og Iberia, International Airlines Group (IAG), sidder foreløbig i et andet domicil i London, men skal efter planen også flytte ind i Waterside i løbet af året.

Til daglig har omkring 4.000 medarbejdere sin daglige arbejdsplads på hovedkontoret, men med de mange baser og salgskontorer BA har rundt om i verden, samt flyvende personale der kommer ind til møder, kan antallet af ansatte nå op på 5.000 på enkelte dage. Ingen ansatte har faste pladser, men de forskellige afdelinger har faste områder i bygningen.

Egen busrute
Waterside ligger 10 minutters kørsel fra London-Heathrow Terminal 5. Strømmen af ansatte til og fra lufthavnen er så stor, at der hvert 10. minut i dagtimerne, afgår en egen bus mellem Terminal 5 og Waterside.

Waterside stod færdig i 1998 efter at konstruktionen blev påbegyndt i 1995. Den norske arkitekt Niels Torp stod bag tegningerne til bygningerne, der er opført på et areal, der tidligere var en gammel losseplads. Området var efter renovering oprindeligt planlagt som parkområde, og derfor er alle arealer rundt om bygningen betragtet som en offentlig park. Her ses motionister løbe forbi på deres løbeture gennem parken.

Den samme arkitekt var også manden bag SAS sit hovedkvarter i Frösundavik i Solna kommune udenfor Stockholm, der blev bygget i perioden 1985-1987, og enkelte mener, at man kan se visse lighedstræk mellem de to hovedkvarter.

Selv om bygningen er meget moderne, og kostede godt 2 milliarder danske kroner at opføre, står den i fare for at skulle jævnes med jorden i fremtiden. Den planlagte tredje landingsbane som lufthavnen ønsker at anlægge, vil gå lige over, hvor Waterside befinder i dag. Men foreløbig er ingen politiske beslutninger taget om en tredje landingsbane, så de mange BA-ansatte kan fortsat nyde faciliteterne på hovedkontoret.

Relaterede artikler:

British Airways fra 1919 til First Class Cabin

British Airways slår igen dørene op til fortiden