Verdens første Boeing 777 (registrering B-HNL) sendes nu på flymuseum af Cathay Pacific og Boeing. Foto: Cathay Pacific

Verdens første Boeing 777 på museum

Cathay Pacific og Boeing sender en 24 år gammel Boeing 777 – verdens ældste af denne model – på et stort flymuseum i USA.

Verdens allerførste Boeing 777 blev pensioneret i maj i år, og nu kan interesserede flyentusiaster snart studere flyet på tætteste hold.

Det Hongkong-baserede flyselskab Cathay Pacific har nemlig i samarbejde med Boeing valgt at donere Boeing 777-200-flyet til luftfartsmuseet Pima Air & Space Museum i den amerikanske delstat Arizona. Et af verdens største museer, der dedikerer museumspladsen til luftfart.

Det kommende museumsfly har registrering B-HNL og linjenummer WA001. Flyet fløj sin endegyldigt sidste tur, da det tirsdag lettede fra flyselskabets base i Hongkong med kurs mod Tucson i Arizona. Det ikoniske fly vil blive udstillet på museet sammen med 350 andre historiske fly.

“Som verdens allerførste 777 har B-HNL et meget specielt sted i både vores flyselskabs og den kommercielle luftfarts historie, og vi er meget glade for, at det snart vil bringe glæde til entusiaster i sit nye hjem i Arizona,” siger Rupert Hogg, koncernchef i Cathay Pacific.

”Vores 777-200-fly har tjent os usædvanligt godt i løbet af de sidste to årtier, og da vi gradvist pensionerer disse fly i løbet af de kommende måneder, ser vi med glæde frem til at byde de nye 777-9-fly velkommen til vores flåde fra 2021.”

Over 20.000 flyvninger
Jomfruflyvningen for verdens første Boeing 777-200 fandt sted den 12. juni 1994, og Boeing anvendte flyet til testflyvning i flere år herefter. Flyet blev tilføjet til flåden hos Cathay Pacific i 2000, og dens sidste kommercielle flyvning var således tilbage i maj. En æra med 18 års tro tjeneste var dermed slut.

B-HNL nåede at foretage 20.519 flyvninger hos Cathay Pacific, og den loggede i alt 49.687 flyvetimer.

”Cathay Pacific har været medvirkende til 777-programmets enorme succes. Flyselskabet bidrog stort til flyets oprindelige design og har siden været en af ​​dens største ambassadører. Og nu er de lanceringskunde for vores nye 777X-fly. Vi er begejstret for at samarbejde med Cathay om denne donation til museet som en måde at dele den fantastiske historie om Boeing 777 i årene fremover,” siger Kevin McAllister, koncernchef i Boeing Commercial Airplanes.

Gav input til Boeing 777-design
Cathay Pacific var én blandt cirka fem flyselskaber, der i løbet af 1990’erne bidrog med input til designfasen af Boeing 777. Det gav det asiatiske flyselskab chancen for at præge flyets endelige funktioner, så det passerede til selskabets behov. Cathay Pacific foreslog blandt andet et moderne ”glas”-cockpit til flyet.

En af verdens største flåder af Boeing 777 tilhører i dag Cathay Pacific. Flyselskabet råder i øjeblikket over fire Boeing 777-200, 13 Boeing 777-300 samt 53 Boeing 777-300ER. Herudover har selskabet en ordre liggende på 21 helt nye Boeing 777-9.

 

Relaterede artikler:

Udsigt til overskud i Cathay Pacific næste år

Qatar Airways øger ejerandelen i Cathay Pacific

Cathay-rute til CPH godt modtaget

Stor vækst i flykapacitet fra Kina til CPH

Kæmpe Boeing 777-motor testes på jumbojet