Victor Borge i luften med Norwegian

Portrættet af den afdøde dansk-amerikanske pianist og entertainer, Victor Borge, vil fremover pryde en af flyhalerne på Norwegians fly på basen i København. Dermed bliver han den 12. danske halehelt.

I de sidste uger op til jul har der været travlhed hos Norwegian. Det norske lavprisflyselskab har modtaget ikke færre end fire splinternye Boeing 737-800 fly direkte fra Boeing´s samlefabrik i Renton nær Seattle. Dermed råder Norwegian samlet over 68 fly af denne type.

Et af disse fly har fået registreringen LN-NGO, og det bliver den afdøde dansk-amerikanske entertainer, der skal pryde halen på flyet. Dermed bliver han den 12. dansker i rækken, der får sit portræt i luften med Norwegian.

Victor Borge blev født den 3. januar 1909 i Danmark og blev døbt Børge Rosenbaum. Et navn han sidenhen ændrede til Victor Borge, da han rejste til USA og slog igennem som entertainer. Victor Borge døde i dag, den 23. december, for 13 år siden i en alder af 91 år i Greenwich i staten Connecticut i USA.

“Familien er taknemmelig over, at Norwegian har valgt denne hydelst. Victor Borge bragte meget glæde til sit publikum verden over og betragtes i Danmark og i hele Skandinavien som en glædens ambassadør. Denne hyldest vil være et minde til alle om de mange bidrag fra et af det 20. århundres ikoner,“ udtaler Victor Borges datter Janet i en pressemeddelelse fra Norwegian.

Norwegian har erfaring med, at man skal være varsomme med at benytte navnene på de afdøde skandinaviske helte. Således blev der en voldsom strid, da Ludvig Holberg blev portrætteret på et af de første Boeing 737-fly. Nordmændene – og i sær bergenserne – mente, at han var norsk halehelt, mens danskerne hævdede at Holberg var dansk, da han godtnok var født i Bergen, men levede hele sit liv i Danmark indtil sin død i 1754.

Valget af Victor Borge kan måske også vise sig at skabe grobund for misforståelser. For der findes en norsk Victor Borge, der også er musiker. Han er bassist i rockbandet TNT, men i en alder af 48 år lever han dog i bedste velgående, og kan således endnu ikke være aktuel for heltestatus hos Norwegian.

Måtte fjerne halehelt
Norwegian har endda tidligere været udsat for at måtte fjerne en dansk halehelt, der allerede var kommet op at flyve med det norske lavprisflyselskab. Der var tale om den berømte arkitekt og designer Arne Jacobsen, der døde i 1971. Norwegian fik af møbelproducenten Fritz Hansen tilladelse til at benytte et foto af Arne Jacobsen, som virksomheden havde rettighederne til. Sidenhen kom familieadvokaten på tværs og krævede portrættet af Arne Jacobsen fjernet fra Norwegian-flyet.

De fleste familier efter de afdøde danske helte er trods alt stolte over at få portrættet af et kendt familiemedlem markedsført på Norwegians fly over hele Europa.

Piet Hein er et af eksemplerne herpå. Den afdøde danske digter, forfatter og opfinder har fået sit portræt på Norwegians fly med registreringen LN-NOT.

“Hugo Hein, der er søn af Piet Hein, er meget stolt af at have sin fader portrætteret på vores fly,“ siger Norwegians presse- og markedschef Johan Bisgaard Larsen til CHECK-IN.dk.

I Norge er der så meget opmærksomhed omkring haleheltene, at der bliver lavet afstemninger om, hvem der i fremtiden skal pryde lavprisflyselskabets flyhaler. Men det er man endnu ikke klar til i Danmark.

“Jeg tror, at vi skal have bredt interessen for haleheltene lidt mere ud i Danmark først. Vi har heller ikke lavet afstemninger i Sverige, men jeg vil ikke udelukke, at vi på et tidspunkt vil gøre det i Danmark,“ siger pressechefen.