Den australske Davis Station på Antarktis. Foto: Graham Denyer/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

Vil anlægge lufthavn med betonbane på Antarktis

Australien planlægger at anlægge den første landingsbane af beton på Antarktis. Det skal forbedre adgangen for flytrafik til kontinentet. Men projektet møder modstand fra miljøforskere.

Australien har lige som flere andre lande betydelige forskningsaktiviteter på Antarktis. De australske forskere er blandt andet til stede på forskningsstationen Davis Station, som ligger langs en isfri strækning af Ingrid Christensen-kysten i det østlige Antarktis.

Australien grundlagde Davis Station helt tilbage i 1957, og basen er den næstældste og sydligste af de tre permanente forposter på det antarktiske kontinent, som drives af Australian Antarctic Division.

Adgang til omverdenen via flytransport er vigtig for forskningsstationerne på Antarktis, hvor der findes i alt 20 lufthavne – eller rettere landingsbaner, som består af is og sne og i nogle tilfælde også grus.

Første betonbane på det arktiske kontinent

Australien har imidlertid planer om at opgradere landingsbanen på Davis Station og etablere den første betonbane på det arktiske kontinent. Det skriver blandt andre den britiske avis The Guardian.

Den nye landingsbane skal ifølge Australian Antarctic Division være med til at “forbedre Australiens lederskab og langsigtede interesser i regionen” gennem forbedret adgang for flytrafik.

Den australske regering annoncerede planerne om det såkaldte Davis Aerodrome-projekt tilbage i 2018. De seneste måneder er planerne om en betonlandingsbane imidlertid begyndt at møde modstand mod fra videnskabsfolk måneder. Modstandere mener, at projektet vil kunne forstyrre den uberørte vildmark og dyrelivet omkring Davis Station, ligesom betonbanen vil være overflødig.

Bekymring for dyrelivet
”Hvordan kan man retfærdiggøre en landingsbane til flere milliarder dollar på en base med kun 19 personer om vinteren, og som er blevet opretholdt uden problemer siden 1957?” siger Shaun Brooks, miljøforsker ved Institute of Marine and Antarctic Studies ved universitetet i Tasmanien, til The Guardian.

Selv om anlæggelsen af en betonbane måske ikke lyder som et særligt stort anlægsprojekt, vil Davis Aerodrome-projektet øge den eksisterende infrastruktur på Antarktis med hele 40 procent, hvilket et uden fortilfælde.

En stor del af kritikernes bekymring skyldes, at landingsbanen skal bygges direkte oven på landskabet med over 11.500 præfabrikerede betonelementer, der hver vejer 10 ton. At transportere disse materialer til stedet via fragtskib og placere dem ville tage op til et årti og være støjende, forurenende og meget forstyrrende for dyrelivet, mener modstanderne af projektet.

Vil kunne håndtere Boeing 787-fly

Den nye landingsbane er planlagt til at blive næsten 2,7 kilometer lang, og vil være i stand til at håndtere store fly som eksempelvis en Boeing 787-8. Foruden selve banen omfatter projektet også anlæggelse af taxaveje, standpladser, kontroltårn og forskellige bygninger.

Der skal også anlægges en ny vej, der direkte forbinder forskningsstationen med flyvepladsen, ligesom der skal etableres en ny havnekaj og forskellige andre strukturer for at opføre den nye landingsbane.

Direktør: Fordele opvejer ulemper
Direktøren for Australian Antarctic Division, Kim Ellis, erkender, at der sandsynligvis vil være “nogle uundgåelige miljøpåvirkninger” ved projektet, men han mener, at fordelene i sidste ende vil opveje ulemperne.

”Den foreslåede flyveplads vil give et australsk Antarktis-program en betydelig kapacitetsforøgelse og revolutionere videnskabelig forskning på kontinentet,” siger Kim Ellis.

”Muligheden for regelmæssigt og effektivt at levere forskere og instrumenter til Antarktis, vil give hidtil usete muligheder. Vi vil være i stand til bedre at overvåge og forstå det antarktiske miljø, forbedre nøjagtigheden af ​​prognosemodeller, forudsigelser af stigninger i havniveau og klimapåvirkninger,” siger han.

 

Relaterede artikler:

Dansk fly endnu engang på Antarktis

SAS-fly på Antarktis

Islandsk fly lander på Antarktis