Vil have Concorden i luften igen

Entusiaster og gamle Concorde-piloter vil med et milliardbeløb i ryggen have Concorden i luften igen om fire år.

Det vel nok mest ikoniske passagerfly kan være på vej i luften igen mere end 15 år efter, at det fløj for sidste gang. Der er naturligvis tale om det fransk-britiske overlydsfly Concorden, som en gruppe af tidligere Concorde-piloter og flyentusiaster gerne ser flyve igen i 2019.

Gruppen, der kalder sig Club Concorde, har indsamlet over 1,6 mia. kroner til blandt andet at få det slanke fly med den karakteristiske deltavinge og evne til at flyve med to gange lydens hastighed på vingerne igen.

I første omgang arbejder gruppen med en plan om at udstille et Concorde-fly i centrum af London. Det vil man bruge 400 mio. kroner på og forventer at realisere allerede i 2017. Club Concorde har til det formål fundet et Concorde-fly, der i dag er udstillet nær Paris Orly-lufthavnen i Frankrig.

Desuden arbejder Club Concorde på at købe og derefter istandsætte et fly mere. Det vil gruppen bruge 1,2 mia. kroner på og forventer at kunne få det i luften i 2019.

Opvisning og rundflyvning
Hvis det lykkes at få luft under Concordens vinger, så er det ikke planen at genindsætte flyet på ruter over Atlanterhavet eller lignende. Derimod skal flyet bruges til opvisning og rundflyvninger på airshows samt private flyvninger.

Concorden blev bygget i kun 14 eksemplarer og blev kun opereret af Air France og British Airways. Et fatalt styrt kort efter start fra Paris Charles de Gaulle-lufthavnen i juli 2000 blev begyndelsen på enden for flyets operative virke. Og den 24. oktober 2003 fløj flytypen for sidste gang.