Vrede over sikkerhedskontrol af muslimske kvinder

I muslimske kredse er der vrede over de franske lufthavnes sikkerhedskontrol af muslimske kvinders hovedbeklædning. I Københavns Lufthavn vil sikkerhedspersonalet have lov at vurdere, om hovedbeklædningen skal tages af.

Imuslimske kredseer der en stigende kritik af sikkerhedspersonalet i de franske lufthavne, der angiveligttvinger muslimske kvinder til at afføre sig hovedbeklædningen i forbindelse med sikkerhedskontrollen.

Sagen startede for et par uger siden, da organisationen CCIF (Collective Against Islamophobia in France) rapporterede, at lufthavnen i Nanteshavdegjort det obligatorisk for muslimske kvinder at afføre sig deres ‘hijab’ hovedbeklædning og placere den på båndet til gennemlysning.

Ifølge beretningerne har de muslimske kvinder anmodet om tilladelse til at tage hovedbeklædningen af i et afsides liggende rum, hvilket er blevet afvist.

Det er ifølge Koranen kravet om anstændighed og om kvindernes egen sikkerhed, derligger til grund brugen af en ‘hijab’. Formålet med ‘hijab’ er således at tildække både sin skønhed og håret. Ansigtet må derfor kun være synligt fra begyndelsen af panden til under hagen.

CPH vil selv vurdere
Muslimske organisationer påberåber sig, at i hehold til gældendeEU-regler har sikkerhedspersonalet i lufthavneneikke autoritet til at bede tildækkede kvinder om at tage hovedbeklædningen af.

I Københavns Lufthavner man af den opfattelse, at det er sikkerhedspersonalet, der alene vurderer nødvendigheden af, om en eventuel hovedbeklædning skal af. Det sker, hvis man af hensyn til passagersikkerheden i lufthavnen vurderer det som værende påkrævet.

”Grundlæggende kan man ikke påkalde sig ikke at ville have sin hovedbeklædning af eller ikke at ønske sin hovedbeklædning undersøgt. Eftersynets karakter afgør om vi skal tilsikre, at der ikke er noget gemt under hovedbeklædningen. Dette kan dogfor eksempelgøres ved at klappe på hovedbeklædningen. Hvis man i denne sammenhæng mærker andet end håret er det en ny situation og ny vurdering. Har hovedbeklædningen en så særlig religiøs betydning, at andre ikke må røre den eller ønsker passageren ikke at tage hovedbeklædning af i det offentlige rum, skal der tilbydes at gå afsides i et visitationsrum,“ siger Københavns Lufthavns sikkerhedschef, Johnnie Müller.