Widerøe går usikker fremtid i møde

?Bestyrelsen for Widerøe udelukker ikke opsigelser og prisstigninger for at realisere de besparelser, som direktøren for selskabet blev fyret for ikke at gennemføre hurtigt nok.

Det norske regionalflyselskab Widerøe har de sidste to år været igennem et omfattende spareprogram, som har skulle sænke omkostningerne med 200 mio. kroner. Selskabets bestyrelse synes dog ikke det går hurtigt nok og at selskabets direktør, Lars Kobberstad, var hård nok overfor selskabets piloter. Derfor fik Kobberstad i sidste uge silkesnoren efter 22 år i selskabet – heraf de sidste syv som direktør.

Kobberstad forhandlede sidste år en nedgang i pilotlønningerne hjem. Men det blev sidenhen forkastet af piloterne, der var utilfredse med at skulle gå ned i løn, når andre personalegrupper ikke skulle det. Det var blandt andet disse mislykkede aftale om lønnedgang, som i sidste ende kostede Kobberstad jobbet.

Fyringer og prisstigninger
Widerøes bestyrelsesformand, Brynjar Forbergskog, har ikke i sinde at bøje efter for piloterne. Derfor vil nye forhandlinger om lønnedgang blive iværksat, skriver NRK.

Forbergskog udelukker heller ikke at fyringer og prisstigninger kan komme på tale hos det norske regionalflyselskab. Widerøe var indtil 2013 100 procent ejet af SAS. 80 procent af selskabet blev solgt fra til en nordnorsk kommune og et trafikselskab.

Bestyrelsesformanden agter nemlig at fortsætte arbejdet med at finde besparelser. Det skyldes ikke mindst, at 40 procent af Widerøes produktion er en række ruter, som bliver støttet af den norske stat. Det er ofte tynde ruter i Nordnorge, som staten ønsker at holde i lufte. De ruter kommer snart i udbud, og hvis ikke Widerøe genvinder en eller flere af de ruter, som de allerede betjener, så kan det blive dyrt for selskabet.