Ryanair Boeing 737-800 i Billund Lufthavn (Foto: BLL)

”Ryanair velkommen – hvis de tegner overenskomst”

Ryanair skal være velkommen i Billund, hvis blot de tegner overenskomst. Det er beskeden fra fagforeningerne dagen før det irske lavprisselskab åbner sin base i den jyske lufthavn. Fagforeningerne vil ikke løfte sløret for hvad de vil gøre, hvis Ryanair stritter imod.

Fredag åbner Ryanair en base i Billund, hvor selskabet vil stationere to fly og ca. 80 – 100 besætningsmedlemmer. Baseåbningen imødeses med mere end normal spænding. For det kan i sidste ende føre til en omfattende strejke blandt medarbejdere i lufthavnen.

For fagforeningen Flybranchens Personaleunion forventer, at Ryanair tegner dansk overenskomst for de ansatte, som får base i Billund. Unionen organiserer kabinepersonale i danske luftfartsselskaber.

”Ryanair er velkomne i Billund, hvis de vil tegne overenskomst,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i Flybranchens Personaleunion, til CHECK-IN.dk.

Han vil ikke løfte sløret for hvor lang snor fagforeningen er parat til at give Ryanair til at få papirerne i orden. Men der er ingen tvivl om, at fagforeningen står fast på sit krav til det irske lavprisselskab.

Fremmedlegionærer og pigespejdere
Sandsynligheden for at Ryanair retter ind efter fagforeningens ønske og tegner overenskomst for sine kommende danske ansatte er dog meget lille, hvis man skal dømme efter tidligere udmeldinger fra selskabet.

”Vores ansatte har ret til at forhandle med os uden indblanding fra ubrugelige fagforeninger, danske eller irske. Ryanairs ansatte har ret til at melde sig ind i en fagforening, den franske fremmedlegion eller pigespejderne, hvis de ønsker. Det har de ret til ifølge den irske forfatning,” har Ryanairs kommunikationschef, Stephen McNamara, tidligere sagt til Politiken.

Hvis Flybranchens Personaleunion vælger at indlede en konflikt mod Ryanair kan det udløse sympatistrejker hos andre faggrupper i Billund Lufthavn. En af de grupper kunne være handlingmedarbejderne, der er organiserede i 3F. Her er formanden for 3F Varde-Billund, Brian Lyst, imødekommende over for Ryanair – hvis de tegner overenskomst.

”Alle selskaber er velkomne i lufthavnen uanset hvad der står på siden af dem. Der skal bare være tegnet overenskomst,” fastslår Brian Lyst over for CHECK-IN.dk.

Ryanair flyver i dag til både Billund og Aarhus Lufthavn, men det sker fra baser i andre lande.