Terminal 5 i London Heathrow. Foto: Warren Rohner

177 flyvninger annulleret – strejke afblæst (opd.)

London Heathrow har aflyst i alt 177 flyvninger – heraf tre SAS-flyvninger – som følge af en varslet strejke blandt cirka 2.500 ansatte i lufthavnen. Strejken er blevet afblæst.

Opdatering 5. august kl. 21.00:

Fagforeningen Unite meddeler, at tirsdagens strejke er blevet afblæst, da medlemmerne skal stemme om et nyt og forbedret lønforslag fra ledelsen af Heathrow Airport.

Der har længe været udsigt til lettere rejsekaos i London Heathrow, da den britiske storlufthavn har valgt at aflyse – indtil videre – 177 afgange i løbet af mandag og tirsdag.

Det sker som følge af, at medlemmer af den britiske fagforening Unite har besluttet at nedlægge arbejdet midt i den travle sommertrafik. Strejken kommer som et resultat af, at de lufthavnsansatte er utilfredse med lønnen, og lufthavnen har tilsyneladende endnu ikke givet en attraktiv lønforhøjelse. Det skriver det britiske medie BBC.

Cirka 4.000 fagforeningsmedlemmer – herunder ingeniører, brandmænd og sikkerhedspersonale – har afvist et revideret forslag til lønforhøjelse fra London Heathrow, der er Europas største lufthavn. 88 procent af medlemmerne valgte at stemme imod forslaget og dermed bakke op om en strejke.

Tidligt søndag aften meddelte parterne dog, at der er aftalt nye forhandlinger i løbet af mandagen, hvorfor en strejke tidligst kan træde i kraft tirsdag den 6. august.

Små 100 flyselskaber er berørt
Det kan i givet fald ske, at cirka 2.500 ansatte ikke vil møde på arbejde tirsdag. Den stærkt reducerede arbejdsstyrke vil således betyde, at der vil blive sendt færre fly af sted – og dermed også de mange aflyste afgange som en forebyggende foranstaltning. London Heathrow har endnu ikke meldt ud, hvilke afgange der er tale om, men passagererne skal løbende tjekke med deres flyselskab, meddeler lufthavnen på sin hjemmeside.

London Heathrow oplyser dog, at de annullerede flyvninger berører 91 flyselskaber – herunder British Airways.

”Jeg kan bekræfte, at vi samarbejder med flyselskaberne for at konsolidere og reducere antallet af fly, der opererer i strejkeperioden. Vi har proaktivt aflyst 177 afgange fra Heathrow hen over mandag og tirsdag. Passagerer på disse flyvninger vil enten blive ombooket til alternative afgange eller få refusion,” siger en talskvinde fra London Heathrow.

Tre af aflysningerne skulle efter planen ramme SAS i løbet af mandagen, da rutenumrene SK 526 (10.35) og SK534 (2105) til Stockholm ikke vil blive gennemført, hvilket også er tilfældet med SK1508 til København kl. 20.30. SAS oplyser dog til Ekstra Bladet søndag aften, at to af de tre aflyste afgange er blevet genindsat.

Ifølge tidtabellen flyver British Airways i øjeblikket seks rundture mellem Heathrow og København, mens SAS har fire rundture på samme rute. Herudover har British Airways en enkelt rundtur fra Heathrow til Billund.

Voksende vrede
Ledere fra Unite og London Heathrow forhandlede indtil sent fredag, og de to parter genoptog dialogen lørdag morgen hos den britiske forligsmandsinstitution ACAS (Advisory, Conciliation and Arbitration Service), der forsøger at afværge strejken. Det lykkedes dog søndag aften at få strejken udsat minimum et døgn på baggrund af nye forhandlinger.

”Denne seneste afstemning om at strejke peger på voksende vrede blandt lufthavnens ansatte i en lang række vigtige job, som er afgørende for en smidig og sikker drift af Heathrow,” siger Wayne King, koordinerende leder fra Unite.

Medlemmerne af Unite nedstemte et revideret forslag fra London Heathrow om en lønforhøjelse på lidt mere end det oprindelige bud på 3,75 britiske pund (30 kroner, red.) ekstra om dagen for mange af de ansatte.

Opfordrer til at møde i god tid
På trods af strejken vil London Heathrow forblive åben og have samme høje sikkerhedsniveau. Der vil dog forekomme en vis forstyrrelse, lyder det.

Passagerer, der skal flyve fra London Heathrow mandag og tirsdag, er rådet til at komme i ekstra god tid i lufthavnen før afgang. Nærmere præcis tre timer før afgang, hvis man skal med en langdistanceafgang, og to timer før en kortere flyvning. Der vil nemlig forventeligt blive længere køer ved sikkerhedskontrollen.

Unite-medlemmerne overvejer også at strejke fredag den 23. og lørdag den 24. august, hvis ikke der findes en løsning på lønstriden inden da.

Foruden strejken blandt de lufthavnsansatte i London Heathrow arbejdes der samtidig på at afværge en strejke blandt piloter i British Airways, melder BBC. En strejke, der også kan bryde ud i næste uge. Også i dette tilfælde skyldes tvisten uenighed om løn.

 

Relaterede artikler:

Ansatte truer med at lamme trafikken i Heathrow

British Airways-piloter klar til strejke

Heathrow belønner flyselskaber med høj belægning