Over 4.000 ansatte i London Heathrow-lufthavnen har stemt for at strejke i seks dage de kommende uger. Strejken kan berøre op til én million flypassagerer.

Ansatte truer med at lamme trafikken i Heathrow

Over 4.000 ansatte i London Heathrow-lufthavnen har stemt for at strejke i seks dage de kommende uger. Strejken kan berøre op til én million flypassagerer.

Over 4.000 ansatte i London Heathrow-lufthavnen truer med at indlede en strejke og dermed udløse ”rejsekaos” midt i den travle sommertrafik i Europas største lufthavn.

Hovedparten af lufthavnens ansatte inden for blandt andet security og kundeservice har stemt for at strejke i seks dage henover sommeren – den 26.-27. juli, 5.-6. august og 23.-24. august, meddeler fagforeningen Unite.

Rammer den første weekend i skoleferien
Strejken rammer blandt andet den første weekend i sommerferien for de fleste skoler i Storbritannien, og den kan ifølge britiske medier komme til at berøre op mod én million passagerer.

De ansatte har ifølge Unite stemt for at strejke, efter at deres krav om en lønstigning på 2,75 procent over 18 måneder er blevet afvist.

”Der er en stigende vrede over lønnen blandt arbejderne, som er afgørende for, at Heathrow Lufthavn kan drives uden problemer,” siger talsmand Wayne King fra Unite.

Fagforeningen oplyser, at striden også handler om, at folk bliver betalt forskellig løn for at udføre det samme stykke arbejde.

Lufthavnens ledelse siger, at den har en beredskabsplan klar, som vil sikre, at lufthavnen forbliver åben med sikker drift på trods af strejken.

”Vi arbejder i sammen med flyselskaberne på at minimere forstyrrelsen passagererne, mens de ser frem til deres velfortjente sommerferie,” hedder det i en meddelelse fra Heathrow-lufthavnen.

Transportminister appellerer til ansatte
Lufthavnen opfordrer de ansatte og fagforeningen til at vende tilbage til forhandlingsbordet for at finde en løsning på konflikten.

Den britiske transportminister Chris Grayling opfordrer de ansatte til at ”tænke sig om en ekstra gang”, inden de ødelægger folks sommerferie.

Heathrow er med over 80 millioner passagerer om året den travleste lufthavn i Europa og den største transferlufthavn i verden.

Truslen om strejke i Heathrow kommer oven i en varslet 17-dages strejke i London Stansted-lufthavnen, som står til at begynde den starter 25. juli. Her vil 43 medarbejdere blandt check-in-personale, der arbejder på vegne af EasyJet, gå i strejke på grund af utilfredshed med lønnen.

Herudover overvejer grupper af medarbejdere i London Gatwick-lufthavnen også, om de skal strejke henover sommeren.

 

Relaterede artikler:

Strejke tvinger lufthavn til at lukke for trafik

Udsigt til fem døgns strejke i London-lufthavn

Tysk lufthavnsstrejke vil skabe kaos