SAS-fly foran Kastrup Tower. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

2,2 mio. passagerer i CPH trods flyveledermangel

I april var der lidt flere end 2,2 millioner passagerer i Københavns Lufthavn, og det er det højeste antal siden oktober sidste år. Manglen på flyveledere har været den primære årsag til 400 aflysninger.

“På grund af mangel på bemanding hos Naviair, den selvstændige virksomhed som varetager flyveledelsen, er der i øjeblikket risiko for forsinkelser på afgange og ankomster, ligesom der er risiko for enkelte aflysninger.”

Denne tekst har gennem hele april domineret Københavns Lufthavns hjemmeside, der har oplevet mange forsinkelser og aflysninger, selvom lufthavnen ikke har indflydelse på tårnkontrollen i lufthavnen, der varetages af Naviair.

Af samlet 19.200 operationer i april var 45 procent af alle ankomster og afgange forsinket mere end 15 minutter, der er den officielle tidsgrænse for at måle en forsinkelse i forhold til tidtabellen. Det påvirkede en million rejsende. Hertil kom 400 aflysninger, der ramte omkring 60.000 rejsende.

”I det hele taget ramte manglen på flyveledere i selskabet Naviair passagererne, flyselskaberne og Københavns Lufthavn hårdt i april måned. Vi har en klar forventning om, at Naviair og flyvelederne i første omgang finder en midlertidig løsning i forhold til resten af foråret og den kommende, travle højsæson, hvor vi forventer flere end 7,5 millioner rejsende igennem terminalerne i de tre sommermåneder,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Populære markeder med flere passagerer end i 2019
Trods manglen på flyveledere, der i store dele af april har udfordret flytrafikken til og fra CPH, lykkedes det alligevel at få 2.203.590 passagerer gennem terminalerne i lufthavnen. Det er lidt lavere end i oktober 2022, hvor efterårsferien lokkede mange passagerer om bord i flyene.

Det er en fremgang på 21,8 procent i forhold til samme måned sidste år, men 12.2 procent lavere end i samme måned i 2019. Her skal det dog nævnes, at SAS-piloterne i april 2019 strejkede i månedens fem sidste dage, hvilket berørte samlet 270.000 passagerer, og heraf op imod 100.000 i Københavns Lufthavn. 

I den forbindelse noterer den danske hovedstadslufthavn sig, at antallet af rejsende til eksempelvis Frankrig, Italien, Portugal og Tyrkiet i de fire første måneder af 2023 har været større end i 2019, som var året før COVID-19 blev en realitet.

”Vi kan se rejselysten stortrives trods inflation og usikkerhed i verden. I alt 2,2 millioner var igennem terminalerne i april måned, og det er en markant fremgang på 22 procent i forhold til sidste år,” lyder det fra CPH-direktøren.

50.000 passagerer forsinket på den travleste rejsedag
Den travleste dag i april var fredag den 28. april, hvor der var 88.000 rejsende og og fra Københavns Lufthavn. Af disse var omkring 50.000 ramt af forsinkelser, der helt overvejende var forårsaget af manglen på flyveledere hos Naviair. Dertil var der i alt 23 aflysninger ud af fredagens 717 planlagte operationer.

Påsken blev ikke i samme grad ramt af Naviair-konflikten, da den store udrejsedag var den 31. marts, hvilket var dagen før, at flyvelederne modsatte sig fortsat at tage ekstravagter for at få vagtplanerne til at hænge sammen. Til gengæld var der flere forstyrrelser i påsken, hvor den store hjemrejsedag var 2. påskedag den 10. april. Her blev 85.130 passagerer registreret gennem lufthavnen.

 

Relaterede artikler:

CPH: Tvunget til at oplyse om Naviairs udfordringer

Mangel på flyveledere skaber igen forsinkelser i CPH

Godt to millioner passagerer i København Lufthavn