Startende fly fra La Palma Airport. (Foto: Pavel Mora | shutterstock)

759 aflysninger til lufthavn på Kanarieøerne

Et vulkanudbrud har gennem flere måneder vanskeliggjort driften i lufthavnen på La Palma. Nu søsætter lufthavnsoperatøren derfor et nyt initiativ, der skal få gang i aktiviteten i løbet af næste år.

Fygende aske, store røgskyer og brændende lava, der flyder ned ad bjergsiden. De seneste tre måneder har været alt andet end almindelige på ferieøen La Palma, der er en del af De Kanariske Øer. I september gik vulkanen Cumbre Vieja nemlig i udbrud.

Det er første gang i 50 år, at en vulkan på øen er gået i udbrud, og særligt askeskyen fra udbruddet har skabt problemer for flytrafikken. Nu er det spanske udbrud dog officielt slut, og langt størstedelen af tiden har lufthavnen på øen været åben.

Sådan lyder det nu fra den spanske lufthavnsoperatør AENA, der står for driften af lufthavnen på La Palma. AENA fortæller i en pressemeddelelse, at vulkanudbruddet i alt har været årsag til 759 aflysninger.

Lukket i næsten ti dage
I løbet af de tre måneder, som udbruddet har varet, skulle 2.889 fly været landet eller lettet fra lufthavnen. 2.130 af disse blev til noget, mens 759 blev aflyst. Aflysningerne skyldes enten, at lufthavnen har været lukket, eller at askeskyer i luftrummet har umuliggjort flytrafikken.

I alt er der gået 88 dage, siden Cumbre Vieja gik i udbrud. La Palma Lufthavn har kun været lukket i ni en halv af disse, fortæller AENA. Udbruddet har dog været skyld i, at lufthavnens personale nærmest konstant har måtte lave oprydningsarbejde, så der ikke lå aske på lufthavnens faciliteter.

”Sikkerheden har været vores førsteprioritet, men vi har arbejdet på at holde lufthavnen operationel så meget som muligt, da vi er bevidste om den betydning, den har for samfundet og øens økonomi,” udtaler Felipe Sánchez, der er direktør for lufthavnen på La Palma.

Fjerner afgift
Nu hvor vulkanudbruddet officielt er overstået, skal det tabte indhentes. Det kommer blandt andet til at handle om at få flyselskaberne til at gøre brug af lufthavnen, så der igen kan komme fuldt blus på aktiviteten, lyder det.

Derfor har AENA besluttet, at lufthavnsoperatøren næste år fjerner afgiften for brug af lufthavnens infrastruktur ved flyvninger fra La Palma, der enten går til det spanske fastland, De Baleariske Øer eller destinationer i udlandet. Initiativet vil vare fra 1. januar 2022 og indtil nytårsaften samme år.

Siden Cumbre Vieja gik i udbrud, har personale fra flere af AENAs afdelinger givet en hjælpende hånd til de lokale, der har været særligt ramt af vulkanudbruddet. Medarbejdere fra lufthavnsoperatøren har blandt andet hjulpet med at redde ejendele ud af huse, der var truet af vulkanudbruddet.

 

Relaterede artikler:

Stadig ingen flytrafik til vulkanramt ø

Måtte vende om efter flyvning i askesky

Askesky generer stor asiatisk lufthavn