Den spanske lufthavn La Palma Airport. Foto: Marc Ryckaert, CC 3.0

Stadig ingen flytrafik til vulkanramt ø

Lufthavnen på den spanske ferieø La Palma åbnede igen søndag, men en askesky fra den aktive vulkan gør det fortsat umuligt for flyselskaberne at nærme sig landingsbanen.

La Palma er i disse dage hårdt ramt af en aktiv vulkan ved navn Cumbre Vieja, der spytter lava ud og samtidig sender store askeskyer op i luften.

Som det er set flere gange tidligere, kan askeskyer være aldeles drilsk for flytrafikken. La Palma går imidlertid heller ikke fri af askeskyer, og derfor er flytrafikken til og fra den spanske ø, som er en del af De Kanariske Øer, lammet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der er to aktive lavastrømme, hvor én bevæger sig hurtigt nordpå, mens en anden bevæger sig langsommere mod syd. Lufthavnen på La Palma åbnede imidlertid igen søndag, efter personale havde fjernet aske fra startbanen, oplyste den spanske lufthavnsoperatør, AENA. Men det er altså fortsat umuligt at gå i luften.

Det kanariske flyselskab Binter oplyste søndag, at det indtil videre ikke ville kunne sende fly i luften på grund af askeskyen over øen. Og indtil forholdene igen tillader det, vil samtlige flyvninger være aflyst, lyder det. Og mandag er der stadig kun aflyste fly til og fra La Palma.

Over hundrede flyaflysninger
Vulkanudbruddet begyndte søndag 19. september, og de første aflyste flyafgange opstod fredag 24. september. De spanske flyselskaber Iberia, Binter, Canaryfly og Vueling aflyste til sammen cirka 30 afgange fredag til La Palma og La Gomera, der som naboø også er ramt af den vulkanske aske. Det skriver det tyske medie Aerotelegraph.

Lørdag og søndag blev henholdsvis 27 og 31 flyvninger til og fra La Palma aflyst, viser data fra Flightradar24. Og i øjeblikket befinder der sig stort set ingen fly på jorden i lufthavnen.

Lokale beboere og turister, der gerne vil væk fra ferieøen, har i mangel af flyafgange i stedet set i retning mod havnene. Mange forsøger således i stedet at komme væk og hjem med færge, mens flytrafikken står stille.

Flere hundrede huse på La Palma er blevet ødelagt, siden udbruddet begyndte, og næsten 6.000 mennesker er blevet evakueret. Der bor 83.000 mennesker på øen eksklusiv turister.

Danske charterfly til La Palma fra oktober
I den kommende tid skal en lang række danskere efter planen sendes med fly mod La Palma for at holde ferie.

Det eneste danske rejsebureau med rejser til den kanariske ø er Bravo Tours, der følger vulkan-situationen tæt i øjeblikket. Sæsonen begynder midt i oktober, hvor der vil være fire ugentlige flyvninger med Great Dane Airlines til La Palma. To afgange fra Billund Lufthavn og to fra Københavns Lufthavn.

Fra begyndelsen af november og frem til februar er der planlagt én ugentlig afgang fra både Billund og København. Herefter bliver der muligvis skruet op igen i antal flyvninger.

Som situationen ser ud nu, vil lavaen ikke berøre de ferieområder, hvor Bravo Tours skal have deres gæster. Det oplyste administrerende direktør, Peder Hornshøj, til STANDBY.dk i sidste uge. Såfremt flyene stadig ikke kan lande på La Palma, når gæsterne skal af sted, vil de blive tilbudt en anden feriedestination, oplyste han.

 

Relaterede artikler:

Luftfarten ikke påvirket af islandsk vulkanudbrud

Askesky generer stor asiatisk lufthavn

Lufthavn lukket efter vulkanudbrud