Askeskyen fra den filippinske vulkan Taal tæt ved hovedstaden Manila. Foto: Avelino Mendoza

Askesky generer stor asiatisk lufthavn

En vulkan tæt ved den filippinske hovedstad, Manila, sendte søndag en tyk søjle af aske i vejret, hvilket har skabt problemer for storbyens internationale lufthavn.

Store askeskyer fra den filippinske vulkan Taal steg søndag op i luften, og asken bevægede sig hurtigt ind over hovedstaden Manila.

Det skabte udfordringer for hovedstadslufthavnen Ninoy Aquino International Airport, der tidligere var kendt som Manila International Airport, og som er Asiens 18. største lufthavn. Mindst 172 flyvninger ind og ud af lufthavnen søndag blev aflyst, og lufthavnen lukkede helt natten til mandag på grund af aske på landingsbanen. Det skriver ABS-CBN News.

Lufthavnen er mandag morgen åbnet igen for flytrafik, men der vil være flere aflysninger i løbet af dagen. Klokken 10 lokal tid åbnede lufthavnen igen for afgange, mens de første fly landede igen klokken 12 lokal tid, har Manila International Airport Authority og Filippinernes civile luftfartsmyndigheder rapporteret.

I løbet af mandagen vil Ninoy Aquino International Airport blive rengjort for aske. Lufthavnens fulde åbning er underlagt flyselskabernes samtykke og kapaciteten i terminalen. Askeskyen skaber problemer for flyenes jetmotorer, der risikerer at stoppe, hvis asken bliver suget ind i motorerne.

”Vi gør alt, hvad vi kan, for at være delvis åben, men vi er nødt til at være sikre på først at få godkendelse,” siger Ed Monreal, direktør i Manila International Airport Authority, mandag morgen.

Farlig vulkan
Taal-vulkanen ligger midt i en flot beliggende sø cirka 70 kilometer syd for Manila. Den er en af verdens mindste aktive vulkaner, men myndighederne frygter, at et udbrud vil skabe en tsunami i søen.

“Taal er en meget lille vulkan, men en farlig vulkan. Den er unik, fordi det er en vulkan inde i en vulkan,” siger Renato Solidum, leder af det filippinske institut for vulkanologi og seismologi (Phivolcs), til Reuters.

Seismologiinstituttet hævede tidligere fareniveauet fra Taal til fire ud af fem mulige niveauer, hvilket betyder ”farligt, eksplosivt udbrud er muligt inden for timer til dage”. Askeskyen blev sendt op i en højde af 15 kilometer, og der var tydelige lyn inde i selve skyen. Flere tusind mennesker blev evakueret fra vulkan-området, og skoler og regeringskontorer lukkede i Manila.

Filippinerne ligger på det såkaldte ”Ring of Fire”-bælte, der er en samling af vulkaner, der omkranser Stillehavet, og hvor jordskælv heller ikke er ualmindelige.

 

Relaterede artikler:

Nye askeskyer kan true luftfarten i Europa

Bag om teknologien der kan spotte askeskyer

Askeskyen har nu kurs mod Danmark