Nyt langdistanceflyselskab i Skandinavien

Nyt norsk flyselskab vil med kinesiske Boeing 747-fly flyve direkte fra Skandinavien til Miami og Bangkok med fragt og passagerer.

Noget så sjældent som et nyt skandinavisk langdistanceflyselskab kan være ved at se dagens lys. Således er en række amerikanske investorer i fuld gang med at etablere et selskab ved navn Viking International Airlines, der skal flyve fra Oslo til Miami og Bangkok.

Forretningsfilosofien er at transportere et miks af passagerer og en stor mængde fragt. Til det formål har selskabet indgået aftale med Air China om at lease to Boeing 747-400 fly i en særlig mix-udgave, hvor antallet af passagerer er begrænset til 310. Den overskydende plads er så dedikeret til 60 tons fragt ved siden af den mængde fragt, som flyene i forvejen har plads til i det normale fragtrum. De to fly skal suppleres af et Boeing 747-fly i en ren fragt-konfiguration.

Planen er at starte flyvningerne med det rene fragtfly til september, og flyet forventes at lande i Oslo Gardermoen inden for få uger. Omkring årsskiftet er det planen at starte flyvninger med de to combi-fly. I første omgang kun til Miami.

Samle børnefamilier
Selskabet kommer på passagerfronten i direkte konkurrence med Norwegian, der i dag flyver fra Oslo til Fort Lauderdale lige nord for Miami og til Bangkok. Planen er indtil videre at tilbyde returbilletter til omkring 5.500 kroner. De to combi-fly vil have en business class samt en tredelt økonomi-klasse. Børnefamilier skal således samles i ét område. Ældre rejsende skal sidde i et andet område. Og på de resterende pladser skal de ”almindelige” rejsende placeres.

Det er desuden på tale at lade flyet fra Oslo til Bangkok mellemlande i Lakselv i Nordnorge, da asiaterne ifølge Viking International Airlines’ talsmand, Ragnvald Brobakken, er vilde med Nordnorge. Desuden er der en del fiskeeksport fra Lakselv til Asien.

Det nye luftfartsselskab har en række amerikanske investorer med solid luftfartserfaring i ryggen. Det drejer sig blandt andet om John Kunkel, der er tidligere chefpilot hos fragtflyselskabet Atlas Air.

Det ene af de to Boeing 747-400M fly fotograferet i Tokyo i Japan. Foto: Kentara Lemoto /Wikimedia Commons