Aalborg Lufthavns terminalbygning i aftenbelysning. (Foto: Aalborg Lufthavn)

Aalborg vil også være Aarhus-lufthavn

Billund Lufthavn vil gerne tilknyttes bykoden “AAR”, og Aalborg Lufthavn har nu også budt ind på at betjene markedet i Aarhus-regionen via en fælles bykode.

Et af de vigtigste aktiver for Aarhus Lufthavn er lufthavnskoden “AAR”, der signalerer, at lufthavnen på Djursland betjener Aarhus-regionen. Problemet er blot, at der ikke er så mange ruter til og fra Aarhus Lufthavn, hvorfor rejsende oftest bliver budt på flyforbindelser via København, hvis man skal besøge byen Aarhus.

Mange udenlandske rejsende har gennem tiden taget turen til Aarhus via København for bagefter at opdage, at det kunne have været hurtigere og mere effektivt at rejse direkte ind til Billund Lufthavn. Men hvis man som udlænding ikke er stærk i den danske geografi, vil det være svært at vide, at Billund Lufthavn også betjener markedet i Aarhus-regionen.

Billund Lufthavn har flere gang gjort sig til talsmand for, at Aarhus Lufthavn bør dele lufthavnskoden “AAR” med den den største internationale lufthavn i Jylland for at skabe større tilgængelighed til byen Aarhus. Den idé har man nu også taget op i Aalborg Lufthavn, der også har tilbudt Aarhus Kommune at bykoden “AAR” bliver koblet op på den nordjyske lufthavn.

Det fremgår af det høringssvar, som Aalborg Lufthavn i forsommeren afgav i forbindelse med Aarhus Kommunes foranalyse af en eventuel ny lufthavn ved Thomasminde udenfor Aarhus.

Aarhus-metropol med tre lufthavne
Den af Aalborg Lufthavn foreslåede model vil betyde, at Aarhus som mini-metropol vil kunne markedsføre sig med tre lufthavne i stedet for i dag én lufthavn, som i dag har det svageste ruteudbud blandt de tre største jyske lufthavne.

“Vi vil gerne invitere til samarbejde. Vi har i forvejen rigtig mange passagerer fra Aarhus-området, der vælger at flyve udenrigs på vores stadig voksende rutenetværk eller på charterferie, på vores hurtigt voksende charternetværk. Vi vil fortsat tilbyde gratis parkering, og i nær fremtid får vi direkte togforbindelse til Aalborg Lufthavn, således at alle landsdækkende tog kommer til at køre mellem København og Aalborg lufthavn. Til stor fordel for infrastrukturen mellem Aalborg Lufthavn og Aarhus by,” skriver administrerende direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn i et brev til borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus Kommune.

Lufthavnsdirektøren henviser til, at man ser modellen fra Oslo (OSL), Stockholm (STO) og London (LON), hvor der er henholdsvis tre, fire og seks lufthavne omfattet af de såkaldte “metropolitan airport codes”, der tildeles i samarbejde med IATA, der er den internationale luftfartsorganisation.

Hvis samarbejdet om en metropol-kode for Aarhus skal etableres, vil det kræve, at Aarhus Lufthavn er indstillet på at dele koden med de øvrige jyske lufthavne. Hvorvidt samtlige ejerkommuner synes, at det vil være en god idé er tvivlsomt. I givet fald vil det angiveligt kræve, at Aarhus Kommune bliver eneaktionær i Aarhus Lufthavn, før en sådan løsning kan komme på tale.

 

Relaterede artikler:

Billund vil være Aarhus-lufthavn

DAT: Karup Lufthavn bør hedde Aarhus Vest

Aarhus vil købe ejerkommuner ud af Aarhus Lufthavn

Erfaren ruteudvikler til Aarhus Lufthavn

Aalborg Lufthavn på ’strøgtur’ i Aarhus