Aarhus Airport har fået henstand med betaling af renter til et samlet beløb på over 50 millioner kroner, tilsyneladende uden at den tidligere borgmester Jacob Bundsgaard havde sikret bevillingen i byrådet.
Det er velkendt, at den tidligere Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der fratrådte i begyndelsen af november efter mere end 13 år på posten, har ført en ihærdig kamp for at sikre en fortsat udvikling af Aarhus Airport trods lufthavnens manglende evne til at levere de forventede trafikmæssige og økonomiske resultater.
Nu er borgmesteren kommet i fokus i en større artikel udgivet af Din Avis Aarhus Onsdag, som Jyllands-Posten er ejer af.
Ifølge artiklen har Aarhus Kommune i flere år givet Aarhus Airport henstand med betaling af renter på et lån med en hovedstol på 200 millioner kroner, der blev godkendt i byrådet tilbage i 2021.
Det betyder, at den økonomisk pressede lufthavn siden lånets optagelse har kunnet undlade at hive penge op af kassen til at betale renter til et samlet beløb på lidt mere end 50 millioner kroner, hvor renterne i stedet løbende ere blevet akkumuleret som kortfristet gæld i lufthavnens regnskab.
Dermed har Aarhus Airport øget sin gældsbyrde med over 50 millioner kroner, angiveligt uden at der er foretaget en politisk godkendelse i regi af byrådet. Det skulle ifølge det oplyste kun være Jacob Bundsgaard og to forskellige stadsdirektører, der har været vidende om det.
Det betyder samtidig, at lufthavnen ved årets udgang vil skylde Aarhus Kommune 252 millioner kroner, selvom der bevillingsmæssigt kun er godkendt et lån på 200 millioner kroner.
Har fået kredit på rentebetalingen
Aarhus Kommune har tilsyneladende gjort alt for at mørklægge detaljerne omkring lånet til Aarhus Airport, og avisens henvendelser om aktindsigt har ikke kastet fuldt lys over, hvad der er foregået, da alle detaljer er blevet overstreget under henvisning til, at konkurrenterne dermed får et indblik i lufthavnens økonomiske struktur, hvilket de potentielt vil kunne drage fordel af.
Din Avis Aarhus har talt med Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, og han kan af regnskaberne udlede, at Aarhus Airport siden lånets optagelse i september 2021 årligt har fået rentehenstand med årligt 16 millioner kroner i både 2022, 2023 og formentlig også i 2024, således at den manglende rentebetaling fra 17. september 2021 frem til 31. december 2024 ventes at løbe op i omkring 52 millioner kroner.
“Vi kan ræsonnere os frem til, at rentesatsen er fast. Derudover kan vi se, at virksomhedens gældsforpligtelser stiger med de samme beløb, og det betyder, at renteudgifterne tilskrives hovedstolen,” konstaterer Per Nikolaj Bukh.
Rentesatsen skønnes af professoren til at være omkring 8,0 procent, hvilket har været på markedsvilkår på det tidspunkt, hvor lånet blev optaget.
Henstandsordning udløber om få uger
Henstandsordningen var tilsyneladende en del af låneaftalen fra september 2021. En aftale, der blev underskrevet af Jacob Bundsgaard og daværende stadsdirektør Niels Højbjerg.
Aktindsigten foretaget af Din Avis Aarhus viser endvidere, at Kammeradvokaten i maj rådede Jacob Bundsgaard og den nuværende stadsdirektør Martin Østergaard Christensen til at suspendere forældelsesfristen i den oprindelige låneaftale, hvori der står, at man vil yde henstand indtil den 13. december 2024.
Det betyder principielt, at Aarhus Airport fra denne dato skal begynde at betale renter samt henstandsbeløbet på op imod 52 millioner kroner med risiko for yderligere rentetilskrivning.
Aftalen indeholder dog en passus om, at parterne inden den 13. december kan forhandle en afdragsordning af henstandsbeløbet, der “sikrer den hurtigst mulige afvikling henset til lufthavnens økonomi.”
Derfor vides det ikke, hvornår renterne vil blive betalt, men i regnskaberne fremgår det, at lufthavnen inden 2029 forventer at have afdraget cirka 55 millioner kroner på det omtalte lån.
Kan være brud på kommunestyrelsesloven
Såfremt byrådet ikke har været orienteret om henstandsordningen, kan det være et brud på kommunestyrelsesloven, da en borgmester ikke kan beslutte sig for at give henstand – hvilket sidestilles med en udlånsbevilling – uden at spørge byrådet.
Din Avis Aarhus har talt med flere medlemmer af byrådet, der ikke umiddelbart kender til henstandsaftalen, men professor Per Nikolaj Bukh har i et budgetmateriale på flere hundrede sider dog fundet en enkelt linje, hvor der omtales en renteforskydning på 16 millioner kroner.
“Jeg vidste jo, hvad jeg skulle lede efter, men om jeg så havde siddet fem år i Aarhus Byråd og er professor i økonomistyring, så havde jeg da aldrig opdaget det,” siger han til avisen.
Derfor kan beslutningen om henstand ifølge hans opfattelse være ulovlig.
“Inden man lovligt kan give rentehenstand, skal byrådet meddele bevilling til, at renteindtægterne reduceres, og at udlånet forøges,” siger Per Nikolaj Bukh.
Han får opbakning af kommunalekspert Roger Buch, der også fastslår, at alle bevillinger skal godkendes af byrådet og samtidig fastslår, at han har svært ved at se, at det, der er foregået, kan være lovligt.
“Ting i den her størrelsesorden skal man orienteres ordentligt om – ikke gemmes væk dybt nede i et stort budget. Vi har et fortilfælde med Farum-sagen, hvor Peter Brixtofte langt nede i en note placerede oplysningen om, at kommunen havde optaget et kæmpestort millionlån. Det havde ingen bemærket, og det er selvfølgelig ikke lovligt,” siger Roger Buch.
Skatteborgerne får regningen
Gennem længere tid har Aarhus Kommune været på jagt efter en eller flere investorer, der samlet kan indskyde omkring 100 millioner kroner i lufthavnen, og det regnes som usandsynligt, at en en ny investor vil komme med friske penge til at indfri gammel gæld til kommunen.
Derfor vurderer Per Nikolaj Bukh, at det vil være et krav fra en potentiel investor, at kommunen eftergiver lånet via en tilbagetrækningserklæring eller konverterer lånet til egenkapital.
Den vurdering understøttes af partner Frederik Aakard, der er partner i DEMA Partners, som er specialiseret i fusioner og opkøb af virksomheder.
“Det er meget svært at se, at kommunen får pengene igen. Man har løbet en meget stor risiko og kommer til at tabe pengene,” siger han til Din Avis Aarhus.
Vurderede at det ikke krævede særskilt forelæggelse
Tidligere borgmester Jacob Bundsgaard skriver til avisen, at han henviser til kommunen og ikke ønsker at kommentere sagen, da han er fratrådt som borgmester.
Men det vil til gengæld Aarhus Kommunes økonomidirektør Eddie Dydensborg, der erkender, at man vurderede, at henstanden kunne gives uden særskilt forelæggelse for byrådet.
“Da pandemien ramte, kom lufthavnen i økonomiske problemer. I den situation skal Aarhus Kommune som ejer, og vi som forvaltning handle økonomisk forsvarligt. Derfor blev der givet henstand til lufthavnen, hvilket Advokatfirmaet Poul Schmith har vurderet, var en markedsmæssig disposition. Det er vurderingen, at henstanden kunne gives uden særskilt forelæggelse for byrådet, da der ikke var tale om yderligere ydelse af lån, og at henstanden blev vurderet som værende en markedsmæssig disposition.”
Desuden pointerer økonomidirektøren, at man kunne se “dispositionen” i Aarhus Kommunes regnskab for 2021, der er godkendt af byrådet. Heri var der ikke bogført renteindtægter, da det ikke var realistisk, at lufthavnen kunne betale dem tilbage på dette tidspunkt.
“Til spørgsmålet om det kunne have stået mere tydeligt for byrådet er svaret ja, men i samme åndedrag vil jeg påpege, at byrådet er lovet en update på lufthavnen inden årets udgang, hvor også spørgsmålet om lån og renter vil blive besvaret,” lyder det fra Eddie Dydensborg.
Denne udvidede citathistorie er bragt med tilladelse fra Din Avis Aarhus Onsdag.
Relaterede artikler:
Aarhus Airport: Vi har fundet en investor