Aarhus Lufthavn går imod strømmen

Tendensen i Aalborg Lufthavn og de øvrige jyske lufthavne er store fald i passagertallet på indenrigsruterne. I Aarhus Lufthavn oplevede man derimod i september måned en fremgang i indenrigstrafikken i forhold til samme måned året før. Men Aalborg og Billund vinder kampen om udenrigskunderne.

Passagertallet på de danske indenrigsflyruter har været stærkt faldende igennem de seneste par måneder.

Men nu tyder noget på, at der er lykkedes at vende udviklingen i Aarhus Lufthavn. Den østjyske lufthavn kan således rapportere om en fremgang i antallet af indenrigspassagerer i september måned. Fremgangen var dog relativtbeskeden fra 31.270til i alt 31.527 passagerer svarende til en vækst på 0,8 %.

Men set i forhold til udviklingen i Aalborg og Billund må passagervæksten i Aarhus kunne tilfredsstille den lokalelufthavnsledelse. I Aalborg Lufthavn tabte man eksempelvis 8.416indenrigspassagerer i september måned i forhold til sidste år, hvilket svaret til et fald på 8,4 %. I Billund Lufthavn tabte man 3.102 indenrigspassagerer,hvilket er21 % færre end samme måned året før.

“Det ser ud til, at den seneste tids fremgang i indenrigstrafikken kan fastholdes i Aarhus Lufthavn, på et tidspunkt hvor tendensen i markedet er, at de øvrige danske provinslufthavne oplever markante tilbagegange i antallet af indenrigspassagerer,“ siger lufthavnsdirektør Ole Paaske fra Aarhus Lufthavn i en kommentarer til september måneds trafiktal.

Stor chartervækst

Hvor de jyske lufthavne udvikler sig forskelligt i forhold til indenrigsmarkedet, er tendenserne ensartede omkring udviklingen af chartertrafikken. Billund Lufthavn fik den største forholdsmæssige vækst med 9,1 % flere charterpassagerer i september måned. I Aarhus Lufthavn var der 8,8 % flere i charterflyene, mens Aalborg Lufthavn måtte nøjes med en vækstrate på 6,7 % i dette segment.

Men ser man på de faktiske tal, er der dog ingen tvivl om, at Billund Lufthavn har førertrøjen på, såvel i vækstrate som i samlet passagertal. Over 100.000 passagerer rejste på charterferiefra og til Billund Lufthavn i september måned, mens dersammenlagt kunne mønstres ca. 22.500 charterpassagerer i lufthavnene i Aarhus og Aalborg.

Billund og Aalborg vinder udenrigskampen

Når det handler om udenrigstrafikken, er det dog Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn, der har bedst greb om markedet. I Aalborg Lufthavn voksede passagertallet i udenrigstrafikken med hele 60,9 % i september måned – en vækst fra 13.614 til 21.908 passagerer.

Væksten i Aalborg Lufthavn har sin baggrund i den direkte KLM-rute til Amsterdam, der blev etableret i slutningen af marts måned i år.

I Billund Lufthavn har man i en årrække haft KLM, men også Lufthansa som udenrigsoperatører. Det afspejler sig blandt andet i et samlet passagertal i udenrigstrafikken på 150.347 og en vækst på 4,3 % i september måned i forhold til samme måned året før.