Aarhus Lufthavn stjæler rute fra Billund

Aarhus Lufthavn kan den 21. marts måned byde velkommen til en ny direkte rute med Sun-Air of Scandinavia til Helsinki. Men blot få dage efter lukker selskabet ruten fra Billund til Helsinki efter næsten fem års kamp for tilfredsstillende rentabilitet.

Af Ole Kirchert Christensen [email protected]

Aarhus Lufthavn har medvind i øjeblikket. Vejnettet til lufthavnen er blevet forbedret, hvilket har styrket tilgængeligheden til lufthavnen, og i slutningen af marts måned åbner nye ruter til henholdsvis Gdansk og Helsinki.

Den nye rute til Helsinki får opstart den 21. marts og etableres af Sun-Air of Scandinavia, der har base i Billund. Men netop fra Billund Lufthavn har Sun-Air igennem snart fem år forsøgt at få en bæredygtig økonomi i ruten til den finske hovedstad. Men nu opgiver Sun-Air at flyve fra Billund til Helsinki. Sidste afgang finder sted den 23. marts.

Hovedparten af passagererne på Billund-Helsinki ruten har været transfer-rejsende, der skal videre på Finnair´s ruter til Asien. Men netop på Asien-trafikken forventes konkurrencen intensiveret, idet Lufthansa i slutningen af marts måned indsætter fjerde frekvens fra Billund Lufthavn til det store hub i Franfurt. Samtidig åbner Air France med tre daglige afgange til Paris Charles de Gaulle og dermed også bedre adgang til det franske selskabs store Asien-trafiknetværk.

Dette er en af årsagerne til, at Sun-Air har valgt at koncentrere kræfterne om ruten fra Aarhus til Helsinki. Men også det faktum, at mange passagerer i Aarhus-området og syd for Aarhus finder det ulogisk rent geografisk førstat skulle køre sydpå tilBillund Lufthavnfor derefter at flyve nordpå igen, når destinationen hedder Helsinki.

“Da vi har besluttet at lukke ruten fra Billund til Helsinki fra den 23. marts, håber vi, at vores jyske gæster fremover vil benytte ruten fra Aarhus til Helsinki og videre med Finnair på dets store rutenet til Fjernøsten”, udtaler SUN-AIR´sadministrerende direktørog ejer, Niels Sundberg.

Koncentrerer nordiske ruter i Aarhus Lufthavn

Deneneste direkte rute fra Jylland til Helsinki vil såledesfremover blive opereret fra Aarhus Lufthavn, hvor Sun-Air i forvejen flyver direkte til Stockholm, Gøteborg og Oslo. Noget kunne derfor tyde på, at Aarhus Lufthavn er på vej til at skabe sig en position som “porten“ til Norden, idet det fremover vil være den eneste jyske lufthavn, der vil kunne tilbyde ruter til de tre store nordiske hovedstæder udenfor Danmark.

“Vi forstår og værdsætter Sun-Air´s beslutning om at koncentrere selskabets nordiske aktiviteter i Aarhus Lufthavn, og håber at vi sammen med Sun-Air og deres samarbejdspartnere kan udvikle denne platform yderligere i den kommende tid,“ siger administrerende direktør Ole Paaske fra Aarhus Lufthavn i en kommentar.

Lufthavnsdirektøren påpegersamtidig, at et af de forhold man fra Sun-Air´s side pegede på som værende af afgørende betydning for selskabets forstærkede indsats i Aarhus Lufthavn, er den markant forbedrede beliggenhed som Aarhus Lufthavn har opnået som konsekvens af de seneste forbedringer af den trafikale infrastruktur til lufthavnen.

“Vi tager det som et tydeligt bevis på, at der er belæg for påstanden om at Aarhus Lufthavn nu er ‘Lufthavnen i Midten’ – og det naturlige valg hvis man som luftfartsselskab ønsker at betjene det jyske marked fra kun én lufthavn,“ udtaler Ole Paaske.

Foto: Billund Lufthavn mister Sun-Air ruten til Helsinki. Fremover vil kun Aarhus Lufthavn kunne tilbyde jydernedirekte fly til Helsinki.