Facaden på den nyrenoverede Aarhus Lufthavn (Computergrafik: Aarhus Airport)

Aarhus Lufthavn vil være VIP-lufthavn for alle

Ombygningen af Aarhus Lufthavn tager fart, og nu kan ejere og ledelse præsentere, hvordan en lufthavnsbygning i dobbelt størrelse skal tage sig ud, når den står færdig i 2022.

Guld er vinderens farve. Den udstråler succes, præstation og triumf i farvepsykologiens verden, og det har Aarhus Lufthavn givetvis skelet til i forbindelse ved design og udsmykning af den ombyggede lufthavn, der ventes at står færdig i 2022.

Lufthavnsbygningen, der vil blive fordoblet fra de nuværende 5.000 til 10.000 kvadratmeter, vil få farven guldmetal, som lufthavnen præsenterer som et “gyldent nordisk design”. Det afslørede den østjyske lufthavn torsdag ved et pressemøde.

Ikke nok med, at der skal være et gyldent skær over hele lufthavnen, så ønsker man også at skabe en ægte VIP-stemning over det hele.

“Vi har alle været i en lufthavn, hvor vi kan se, at nogle går ind i VIP-loungen, mens andre er uden for. Vores lufthavn skal være en VIP-lufthavn for alle generationer,” forklarede Jens Stausholm, der er privat investor i den østjyske lufthavn.

De yngste kan forlyste sig med et legeland i to etager, mens teenagerne kan benytte en indendørs fodboldbane, flysimulator og høre høj musik, mens forældrene opholder sig ovenpå i loungeområdet, “hvor det dufter af nybagt brød, frisklavet kaffe, og hvor maden er lækker,” som den foretagsomme investor udtrykte det.

Vil skabe “toptunede faciliteter”
Rent konkret handler det om gøre lufthavnen mere attraktiv for internationale flyselskaber og at give mulighed for at kunne betjene flere rejsende end i dag.

Der bygges en toetagers lounge på airside, hvor underetagen indrettes med 500 kvadratmeter shoppingområde, mens førstesalen bliver indrettet til loungeområder med adgang til café og restaurant samt med store panoramavinduer ud mod forpladsen og landingsbanen.

Herudover udvides der med tre nye gates, så det vil blive muligt at betjene syv fly ad gangen. Herudover er der også investeret i en sekssporet sikkerhedskontrol, udvidede parkeringsområder, udvidede hangarer samt nye politi- og toldfaciliteter.

Visualisering af den ombyggede terminalbygning set fra airside. (Aarhus Airport)

Endelig vil etableringen af et lufthavnshotel blive igangsat i løbet af en måneds tid, og hotellet, som lufthavnen selv vil varetage driften af, forventes at stå færdigt i maj 2022.

“Vores faciliteter bliver toptunede, og hele gæsteoplevelsen skal løftes op i samme høje liga. Det er naturligvis en særlig situation at navigere en turnaround under en pandemi, men vi høster allerede meget positive tilkendegivelser i vores ruteviklingsarbejde, og vi har fuld tiltro til, at lufthavnen kommer til at levere på alle parametre,” siger Nicolai Krøyer, der er nytiltrådt administrerende direktør i lufthavnen.

Prisskilt på 140 millioner kroner
Den samlede ombygning løber op i 140 millioner kroner, og det har været muligt at fremskynde projektet som følge at et lavt aktivitetsniveau under coronapandemien.

Alligevel er det en noget speciel situation at at investere så markant i ombygning af en lufthavn i en periode, hvor der ikke er passagerer.

“Vi havde aldrig drømt om, at vi ville stå i en situation uden gæster. Men vi ryster ikke på hånden. for vi er sikre på, at vi nok skal komme igennem,” lød det optimistisk fra Jens Stausholm, der gennem Staus A/S ejer omkring 20 procent af aktierne i Aarhus Airport A/S.

Designarbejdet har været lagt i hænderne på blandt andre C.F. Møller Architects, Schmidt Hammer Lassen og AMPM Design Studio, mens HAY står for møblering og indretning.

 

Relaterede artikler:

SAS genoptager tre sæsonruter fra Aarhus Lufthavn

Et år med under 10.000 passagerer om måneden

Aarhus Lufthavn: Ingen pandemier varer evigt