alt
Billedtekst

Aer Lingus i stort tab

Det nationale irske luftfartselskab Aer Lingus tabte stort i 2009. Årsregnskabet viser et underskud på en halv milliard kroner. Ny fyringsrunde på vej.

Det nationale irske luftfartselskab Aer Lingus tabte stort sidste år. Det netop offentliggjorte årsregnskab for 2009viser et underskud på €66,2 – svarende til godt 492 millioner danske kroner. Underskuddet kom efter et overskud året før på omkring 140 millioner kroner.

Der er tale om foreløbige og ureviderede tal, idet detirske selskab ikke eri stand til at give en korrekt angivelse af omkostningerne i forbindelse med de påtænkte besparelser efter forhandlinger med selskabets fagforeninger.

Omsætningen for Aer Lingus faldt med hele 11 procent til€1,21 milliarder eller 9 milliarder danske kroner. Den gennemsnitlige billetindtægt faldt næsten 17 procent i forhold til 2008.

Selskabet formåede at reducere sine omkostninger med 6,4 procent hvilket især skyldtes faldende udgifter til brændstof.

Et lyspunktet midt i regnskabets røde tal var vækst i passagertallene. I 2009 øgede Aer Lingus antallet af passagerer med knap 4 procent til 10,4 millioner. Fremgangen dækker over en tilbagegang på de lange destinationer og en fremgang på de korte ruter.

Aer Lingus står midt i et omfattende spareprogram, der skal reducere omkostningerne med næsten 700 millioner kroner. Fire ud af fem fagforeninger har godkendt spareplanen, men kabinepersonalets fagforening har hidtil modsat sig planerne. Bestyrelsen i Aer Lingus harderfor godkendt en fyringsrunde på angiveligt 230 ansatte blandt kabinebesætningen, da man ikke vil acceptere, at denne faggruppe blokerer for de nødvendige besparelser.

Aer Lingus blev grundlagti 1936 og beflyver omkring60 destinationer. Tídligere ejede den irske stat 85 procent af selskabet, men efter flere planer om at privatisere flyselskabet, blev det børsnoteret i oktober 2006.

Siden børsnoteringen har konkurrenten Ryanair opkøbtstadig flere aktier i Aer Lingus så man i dag ejer 29,8 procent. Den statslige andel er reduceret til 25,1 procent.