Aeroflot vender Dreamliner ryggen

Russiske Aeroflot har afbestilt 22 Boeing 787 Dreamliner-fly. Det kan give Norwegian mulighed for at speede udrulningen af langruter op.

Den amerikanske flyproducent Boeing måtte under Paris Airshow for to uger siden ikke bare sande, at ærkerivalen Airbus vandt kapløbet under showet om at indgå ordrer på levering af flest fly. Boeing måtte også notere sig, at det russiske statsejede flyselskab Aeroflot benyttede rampelyset på verdens største flyshow til at fortælle omverdenen, at man havde afbestilt 22 Boeing 787-8 Dreamliner-fly til en samlet listepris på 4,6 mia. dollars.

En afbestilling, som Aeroflot ifølge dem selv havde fortalt Boeing om for længe siden. Men som de først fortalte offentligheden om i rampelyset på Paris Airshow.

Aeroflot havde bestilt flyene i 2010 til levering i 2014. Det blev på grund af Dreamlinerens batteriproblemer i 2012 rykket til 2016. Og nu er aftalen så helt revet i stykker. Ifølge Aeroflot, så skyldes det dels den forsinkede levering, der har betydet, at Dreamliner-flyene ville blive leveret tæt på det tidspunkt, hvor Aeroflot modtager sine første Airbus A350-fly.

Afbestillingen skyldes også ændrede markedsvilkår oven på de økonomiske sanktioner, som har ramt Rusland efter invasionen af Krim halvøen. Efterspørgslen er ganske enkelt ikke stor nok til at Aeroflot ville kunne fylde både Dreamliner-fly og Airbus A350XWB-fly på oversøiske ruter.

Speede op
Boeing forsikrede på Paris Airshow om, at de nok skal finde nye aftagere af de 22 fly. Bestiller man en Boeing 787 Dreamliner i dag, så kan man først forvente at få den leveret et godt stykke efter 2020. Aeroflots 22 bestillinger kunne derfor være kærkomne ”baglommer” i køen for selskaber i eksempelvis Asien, hvor væksten i flyrejsende forventes at være størst i de kommende år.

Et af de selskaber, som kunne tænkes at ville overtage nogle af Aeroflots 22 pladser i Dreamliner-køen er Norwegian. Selskabet har tidligere været lun på nogle af de Boeing 787 Dreamlinere, som LOT i en periode overvejede at skille sig af med. Aeroflot-flyene kunne bruges af Norwegian til at speede udrulningen af selskabets langruteprogram op.

Norwegian-direktør Bjørn Kjos fortæller med jævne mellemrum om, hvordan selskabet både tænker på at åbne langrutebaser i Spanien og flyve over Atlanten fra Aalborg. Flyene kunne være med til at sætte handling bag de mange løse tanker fra Kjos’ side.