Afkalkede toiletrør sparer brændstof

British Airways har sparet millioner af kroner ved at afkalke toiletrørene på selskabets langdistancefly. Ideen kom fra en medarbejder.

Mange bække små gør en stor å. Sådan lyder et gammelt ordsprog. Og at der er noget om sagen kan man skrive under på hos British Airways. En lang række forslag fra medarbejderne har således betydet, at det britiske flyselskab har kunnet reducere sit brændstofforbrug dramatisk. Mængden af sparet brændstof er nok til at flyve 500 fly fra London til New York.

Og med høje brændstofpriser kan det aflæses tydeligt på brændstofregningen. I alt mere end 20 mio. pund, svarende til omkring 190 mio. danske kroner, har selskabet sparet blot ved at sætte en kasse op, hvor medarbejderne kunne smide spareforslag i. Mere end 200 piloter, kabinepersonale, ingeniører og jordpersonale hos British Airways har bidraget med deres ideer.

”Vi har modtaget masser af gode tips, som vi kunne bruge. Et af de mere usædvanlige tip var at afkalke toilet rørene på vores Boeing 747 og Boeing 777 fly. Det hjalp os til at spare knap 6 millioner danske kroner, på grund af vægttab, “siger Peter Rasmussen, der er dansk landechef for British Airways.

Eksempler på ting og handlinger, der bidrog til lavere brændstofforbrug og reducerede kulstofemissioner:

– Reducer mængden af vand i flyenes vandtanke

– Afkalkning af toiletrør ombord på Boeing 747 og 777

– Reducer brugen af flymotorer på jorden og i stedet bruge en ekstern strømforsyning

– Taxiing med kun én motor kører

”Det er hvad jeg kalder teamwork. Dette initiativ viser, at små ændringer her og der kan føre til betydelige besparelser og et bedre miljø,” siger Peter Rasmussen.

Indsatsen for at reducere brændstofforbruget fortsætter, og i år vil flyselskabet blandt andet indføre lettere catering vogne og begyndte at bruge en ny type belægning på sine fly, hvilket forbedrer aerodynamikken og dermed reducerer forbruget af brændstof.