En Airbus A340-600 fra South African Airways. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Afrikansk luftfartsgigant overvejer SAA-ejerandel

Ethiopian Airlines har drøftelser med den sydafrikanske regering om at købe en andel i det økonomisk hårdt trængte South African Airways, der ikke har været på vingerne siden marts.

Der kan være hjælp på vej til South African Airways (SAA), der blev sat i en business rescue-proces – en kontrolleret betalingsstandsning – i december 2019.

Ethiopian Airlines er således én blandt flere selskaber, der er i forhandlinger med den sydafrikanske regering om at yde økonomisk støtte til det skrantende sydafrikanske Star Alliance-flyselskab. Det fortæller anonyme kilder, der er bekendt med sagen, til erhvervsmediet Bloomberg.

At købe en ejerandel i det statsejede South African Airways er en af de muligheder, som Ethiopian Airlines angiveligt overvejer. Forhandlingerne skal stadig være i gang, og det er uvist, hvor tæt parterne er på hinanden.

Den sydafrikanske regering er nødt til at finde over 10 milliarder sydafrikanske rand (3,77 milliarder kroner, red.) for at genoplive South African Airways. Sådan lyder det i en redningsplan udarbejdet af flyselskabets administratorer, og planen bakkes op af blandt andet staten. Sydafrikas finansminister, Tito Mboweni, har sagt, at beløbet skal findes via private investorer.

Forhandlinger på tidligt stadie
Koncernchef i Ethiopian Airlines, Tewolde GebreMariam har udtalt, at forhandlingerne med den sydafrikanske regering også tidligere har fundet sted, men at de blev sat på pause. Det vurderes, at Ethiopian Airlines særligt vil kunne bidrage med operationel ekspertise til South African Airways.

”Der foregår visse drøftelser mellem Ethiopian Airlines og det sydafrikanske ministerium for offentlige virksomheder. Men det er på et meget indledende stadie og en del af en general snak om panafrikansk samarbejde i luftfartsverdenen mellem Ethiopian Airlines og SAA,” siger Tewolde Gebremariam ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ethiopian Airlines er blot ”en af mange” selskaber, der skal være interesseret i at yde økonomisk hjælp til det kriseramte sydafrikanske flyselskab, siger Sydafrikas minister for offentlige virksomheder, Pravin Gordhan. En talskvinde fra South African Airways har afvist at kommentere på forhandlingerne over for Bloomberg.

Der skal angiveligt være op til 10 tilkendegivelser om interesse, og interessen vedrører både moderselskabet, men også lavprisflyselskabet Mango, cateringfirmaet Air Chefs og flyvedligeholdelsesenheden SAA Technical.

Har ikke fløjet siden marts
South African Airways har siden 2012 tabte penge, og flyselskabet er gentagne gange blevet reddet via økonomiske håndsrækninger fra den sydafrikanske regering. Men i april i år lukkede staten pengekassen i, og det blev gjort tydeligt, at flyselskabet skal reddes via andre finansieringskilder.

Flyselskabet har således været i økonomisk krise, længe før coronakrisen indtraf, men krisen har kun forværret situationen. I marts indstillede South African Airways alle kommercielle passagerflyvninger, da Sydafrika lukkede sine grænser for at inddæmme smitten. Der er imidlertid blevet givet grønt lys til indenrigsflyvninger for at få gang i økonomien igen.

Ud af den nødvendige hjælp på 10 milliarder rand skal 2,8 milliarder rand bruges til at få flyene på vingerne igen. Herudover skal der bruges 2,2 milliarder rand til frivillige fratrædelsesordninger, da arbejdsstyrken skal reduceres med 1.000 ansatte fra cirka 4.800. Cirka tre milliarder rand skal gå til billetrefunderinger og 1,7 milliarder rand til flyleasingselskaberne.

 

Relaterede artikler:

Trækker tæppet væk under South African Airways

Ethiopian vil købe ejerandel i South African Airways

South African Airways i betalingsstandsning