En Airbus A340-600 fra South African Airways. Foto: SodiumHydroxide

Ethiopian vil købe ejerandel i South African Airways

Det afrikanske flyselskab Ethiopian Airlines åbner op for et delvist køb af konkurrenten South African Airways, der fortsat kæmper med økonomien.

South African Airways (SAA) har ikke landet et overskud siden 2011. Star Alliance-selskabet lever på økonomisk velvillighed fra den sydafrikanske regering, der i flere år har finansieret den fortsatte drift af det statsejede selskab.

Nu kommer der imidlertid en håndsrækning fra uventet kant. South African Airways-konkurrenten Ethiopian Airlines, der også er medlem af Star Alliance, har således rakt hånden frem og foreslået at købe en ejerandel i det skrantende sydafrikanske flyselskab. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Den sydafrikanske regering har endnu ikke åbnet op for salg til andre selskaber, og i sidste uge blev offentliggørelsen af selskabets indtjening udsat på grund af den svære økonomiske situation. Regeringen har tidligere overvejet at sælge en del af South African Airways, men der er altså endnu ikke fremlagt en strategi for dette, siger Tewolde Gebre Mariam, koncernchef i Ethiopian Airlines.

”Vi er interesseret i at støtte South African Airways,” siger han ifølge Bloomberg i et interview i flyselskabets hovedkontor i Addis Ababa. Hvis den sydafrikanske regering bad Ethiopian Airlines om at købe en ejerandel, ”ville vi overveje det”, lyder det fra Tewolde Gebre Mariam.

Etiopisk hjælp til flere flyselskaber
Ethiopian Airlines har haft dialog med Vuyani Jarana, før han stoppede som koncernchef i South African Airways i maj i år. Etiopisk hjælp kan blandt omfatte at få nedbragt gælden i det sydafrikanske flyselskab, der har lånt 611 millioner dollar (4,2 milliarder kroner, red.) af bankerne.

Det er ikke kun South African Airways, som Ethiopian Airlines overvejer at investere i. Selskabet har også vist interesse for at støtte andre flyselskaber i Afrika – herunder nye selskaber i Ghana og Zambia.

Anderledes dårligt står det altså til i South African Airways, der ifølge Bloomberg har brug for yderligere 900 millioner kroner til driftskapitalen frem mod marts 2020.

Afrika-operatører taber markedsandele
South African Airways er Afrikas fjerdestørste flyselskab målt på antal passagerer. Det største – og mest succesrige – er Ethiopian Airlines, hvor Egypt Air og Royal Air Maroc følger på anden- og tredjepladsen. Kenya Airways er kontinentets femtestørste selskab. Ethiopian Airlines, Egypt Air og South African Airways er alle medlemmer af Star Alliance.

Afrikanske flyselskaber har cirka 20 procent af Afrikas marked, og dette tal var hele 60 procent for to årtier siden. Den markante nedgang skyldes hovedsageligt væksten i flyselskaberne fra Mellemøsten, vurderer Tewolde Gebre Mariam.

”Det er en kontinuerlig tilbagegang. Hvis det ikke adresseres af afrikanske flyselskaber, kan det blive nul procent. Hvis det sker, betyder det, at vi alle udslettes,” siger Ethiopian Airlines-koncernchefen.

Ethiopian Airlines har i alt 104 passagerfly i flåden og 125 destinationer på rutekortet, mens South African Airways til sammenligning råder over 47 passagerfly og 42 destinationer.

 

Relaterede artikler:

Planer om at fusionere tre sydafrikanske flyselskaber

South African Airways får A350 i flåden

Usikkerhed om fremtiden for South African Airways