Air France-crew. (Foto: Laurent Masson / Air France)

Air France indgår ny aftale med piloter

Air France har indgået ny overenskomstaftale med piloterne i Frankrigs største pilotforening efter et år med mange strejker.

Air France var hårdt plaget af strejker sidste år, hvor omfattende strejker blandt både piloter, kabineansatte og jordpersonale kostede Air France-KLM omkring 335 millioner euro, hvilket svarer til 2,5 milliarder danske kroner.

Men siden canadiske Benjamin Smith i efteråret 2018 tiltrådte som ny koncernchef i Air France-KLM, har der lydt nye toner i den store europæiske luftfartskoncern.

Benjamin Smith afløste franske Jean-Marc Jenaillac, som gennem de første måneder af 2018 lå i en hård strid med medarbejderne i Air France om en ny overenskomst – en strid, der i sidste ende fik den 65-årige franskmand til at sige op som koncernchef.

Aftale med kabine- og jordpersonale i efteråret
Med Benjamin Smith i spidsen – også som midlertidig koncernchef for Air France – indgik selskabet i oktober sidste år en ny lønaftale med de fagforeninger, der repræsenterer jordpersonalet samt hovedparten af kabinepersonalet.

Nu er det også lykkedes Air France at indgå en ny aftale med pilotfagforeningen SNPL, som repræsenterer over trefjerdedele af selskabets piloter. Dermed ser Air France umiddelbart ud til at have sikret sig ro på medarbejderfronten i år.

Lønstigning på to procent i år
Hovedpunktet i den nye aftale med piloterne er en lønstigning på to procent med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2018 samt en lønstigning på to procent fra en 1. januar 2019. Det svarer til de vilkår, der blev aftalt med kabinepersonalet og jordpersonalet i efteråret.

“Jeg vil gerne takke piloterne for massivt at godkende denne aftale. Denne aftale udgør grundlaget for en stærk kultur, der anerkender deres lederskab. Efter de aftaler, der allerede er indgået med alle vores interessenter, er Air France-KLM nu i stand til at begynde at implementere mere ambitiøse planer og vinde sin europæiske lederposition tilbage,” siger Benjamin Smith i en kommentar til den nye overenskomstaftale.

Cirka 70 procent af SNPL’s medlemmer deltog i afstemningen om overenskomstforslaget, og heraf stemte omkring 85 procent for forslaget, oplyser fagforeningen.

Den nye aftale sikrer ifølge Air France den fleksibilitet, der er nødvendig for at understøtte selskabets nye ambitioner, samtidig med at der træffes foranstaltninger til forbedring af flyvesikkerhed, den kommercielle strategi, operationelle præstationer samt piloternes dagligdag og løn.

 

Relaterede artikler:

Ny Air France-topchef sikrer lønaftale

Nyudnævnt koncernchef i modvind inden tiltrædelse

Air France-KLM-topchef har fået nok

Yderligere seks Air France-strejkedage i april