Arrangemenet i gaten i forbindelse med genåbningen af Air India-ruten fra København til Delhi. (Foto: Rasmus Baad | CPH)

Air India tilbage i København efter 1.079 dage

Onsdag aften var der atter muligt at opleve et Air India-fly i Københavns Lufthavn. Efter næsten tre års fravær vil selskabets Dreamlinere flyve tre gange om ugen til Delhi.

Onsdag kl. 17.38 satte en Boeing 787-8 Dreamliner fra Air India landingshjulene på asfalten i Københavns Lufthavn efter en otte timer lang flyvning fra Delhi via Tajikstan, Usbekistan, Kasakhstan, Rusland, Hviderusland, Litauen og Sydsverige, inden den sidste tur ind mod lufthavnen på Amager.

I Københavns Lufthavn stod et større følge klar ved gate 37-39, hvor der var Bollywood-dans, indisk mad og taler fra repræsentanter fra lufthavnen samt Air Indias regionale ledelse.

AI158 forlod gaten kl. 20.25 og kom på vingerne kl. 20.40 med kurs mod Indira Gandhi International Airport. Det markerede således, at Air India har igangsat den første ruteflyvning fra København til Delhi siden 17. marts 2020, der var sidste gang, at det indiske Star Alliance-selskab frekventerede København ved starten af coronapandemien.

Delhi-ruten blev oprindeligt åbnet den 16. september 2017, hvor den daværende danske regering, ministerier, myndigheder og virksomheder sammen med lufthavnen havde arbejdet ihærdigt for at skabe flyforbindelser mellem Danmark og Indien.

Falder sammen med statsbesøg i Indien
Nu er ruten tilbage igen efter 1.079 dages fravær, og Air India vil foreløbigt flyve tre gange om ugen på den 5.845 kilometer lange tur til Delhi.

”Ruten fra Delhi til København vil styrke vores position som Nordeuropas vigtigste trafikknudepunkt og give masser af nye muligheder for forretning og ferie i Asien. Dertil kommer, at rejsende fra København vil kunne flyve via Delhi til en lang række destinationer i Indien og resten af Asien,” siger Thomas Woldbye, administrerende direktør i Københavns Lufthavn.

Genåbningen er også godt nyt for dansk turisme og for dansk erhvervsliv, og timingen kunne ikke være bedre, da kronprinsparret, udenrigsministeren og en stor dansk erhvervsdelegation netop har afsluttet et officielt besøg i Indien. De var dog ikke at finde på det første fly til København og vender først tilbage til Danmark torsdag.

”Det er en festdag i Københavns Lufthavn, hvor vi er meget glade for at kunne byde Air India velkommen tilbage. Den direkte rute mellem København og Delhi giver masser af nye muligheder for at styrke samhandel mellem Danmark og Indien, og det vil gavne både dansk erhvervsliv og turisme,” supplerer kommerciel direktør Peter Krogsgaard.

Op imod 90.000 passagerer
I 2019, der var det sidste hele år, hvor Delhi-ruten var aktiv, var der ifølge tal fra Københavns Lufthavn i alt 89.000 rejsende på ruten, og heraf var der en del transferpassagerer, der blandt andet kunne benytte det store Star Alliance-netværk i CPH med videre forbindelser til Norden og resten af Europa.

Det var samtidig en rute med god belægning, da omkring 80 procent af den udbudte kapacitet blev solgt. 

Ruten betjenes ligesom tidligere med en 256-sæders Boeing 787-8 Dreamliner i en toklasses konfiguration, og der flyves på onsdage, fredage og søndage. Før ruten lukkede ned i forbindelse med coronapandemien, var der fire ugentlige afgange.

På grund af det lukkede luftrum over Ukraine vil flyvetiden være på næsten otte timer, hvor den tidligere var lidt mere end syv timer. Der flyves dog gennem Rusland, da Indien ikke er blandt de lande, der har fået russiske modsanktioner.

 

Relaterede artikler:

Air India opgiver skandinaviske ruter

Air India øger mellem Delhi og København

Danmark og Indien genforenet ad luftvejen