Den nye ACJ320neo fra den europæiske flyproducent Airbus. Foto: Airbus

Airbus sætter ny corporate-jet i produktion

Produktionen af den første Airbus ACJ320neo er begyndt, og den europæiske flyproducent forventer at kunne levere flyet i slutningen af 2018.

Et helt nyt business-fly er i øjeblikket i gang med at blive født med udgangspunkt rundt omkring på flere af Airbus’ europæiske fabriksenheder.

Der er tale om Airbus ACJ320neo, hvor bogstaverne står for Airbus Corporate Jet. Airbus forventer at færdiggøre produktionen af det første eksemplar i juni, og levering vil ske i sidste kvartal i 2018. Første modtager af det miljøvenlige fly er det britiske flyselskab Acropolis Aviation. Endnu et fly vil blive leveret ved årsskiftet.

I andet kvartal i 2019 følger så endnu en model, når Airbus leverer det første fly af typen ACJ319neo til det tyske flyselskab K5 Aviation. Der er således tale om to nye Airbus-modeller til business-segmentet.

Den samlede ordre på ACJ320neo-familien er pt. tre fly af typen ACJ319neo og seks af typen ACJ320neo.

Stor business-kabine
Airbus vil have fokus på de nye flytyper ved EBACE (European Business Aviation Conference and Exhibition, red.) i den schweiziske by Geneve fra den 29. til 31. maj 2018. På konferencen vil besøgende kunne se to af den nuværende model, ACJ319.

”Nye motorer og Sharklets (vingespidserne, red.) gør det muligt for ACJ320neo-familien at forbinde endnu mere af verden nonstop i en stor og komfortabel kabine, som vil gøre andre business-jet-producenter misundelige,” siger Benoit Defforge, præsident i Airbus Corporate Jet, i en pressemeddelelse.

Der bliver rigeligt med plads til forretningsfolkene, når de inden længe kan sætte sig til rette i de nye Airbus-fly. ACJ319neo kan medtage otte passagerer, og flyet har en rækkevidde på 12.500 kilometer – eller 15 timer. ACJ320neo vil få plads til 25 passagerer, og her vil rækkevidden være 11.100 kilometer – eller 13 timer.

Begge flymodeller bliver bygget med en bredere og højere kabine end nogen anden business-jet, hvilket giver ”uovertruffen komfort, plads og frihed”, lyder det fra Airbus.

VIP-langdistancefly
Airbus producerer også VIP-langdistancefly, hvor kunderne kan få endnu mere kapacitet end i ACJ320neo-familien. Disse fly omfatter de nye ACJ330neo- og ACJ350 XWB-familier.

Indtil videre har Airbus solgt 190 corporate-jets til kunder rundt om på samtlige syv kontinenter – herunder også Antarktis. Airbus er den eneste flyproducent i verden, som producerer både forretningsfly og helikoptere.

En anden stor producent af business-jets er franske Dassault Aviation, der er kendt for en stribe langtrækkende eksklusive forretningsfly. Flyene bliver primært brugt af statsoverhoveder, VIP-folk og den øverste top af erhvervslivet.

Dassault Aviations største og mest moderne fly er Falcon 8X, som koster 350 millioner kroner. Der blev leveret 22 eksemplarer af denne type i 2017 – herunder tre til indregistrering i Danmark.

 

Relaterede artikler:

Airbus med rekordsalg af firma-jetfly

Konkurrence på business-only flyvninger

Private lejer store jetfly på nettet

Hver syvende Dassault Falcon 8X til Danmark

Nyt Danfoss-fly fløj Prins Henrik hjem fra Egypten