American Airlines' Boeing 787-9 Dreamliner efter ankomsten til Københavns Lufthavn. (Foto: CPH | PR)

American Airlines er landet i København

Fredag kort før kl. 11.00 landede den første Boeing 787-9 Dreamliner i Københavns Lufthavn på sæsonruten fra København til Philadelphia, der officielt åbnes lørdag.

Frem til og med den 4. juni var rutenummer AA744 en indenrigsflyvning med American Airlines fra Houston i den amerikanske delstat Texas til Charlotte i byen Charlotte i North Carolina.

Det er der nu lavet om på, for det amerikanske flyselskab har overgivet rutenummeret til den nye rute fra Philadelphia (PHL) til København, der blev igangsat torsdag aften lokal tid fra det store hub i Pennsylvania.

Fredag formiddag kl. 10.59 landede det første fly fra American Airlines i Københavns Lufthavn og markerede dermed åbningen af den nye rute til København. Det var en Boeing 787-9 Dreamliner med registreringen N823AN, der gennemførte den 6.352 kilometer lange tur fra Philadelphia til København på syv timer og tre minutter.

Flyet returnerer dog først til Philadelphia som rutenummer AA745 lørdag kl. 14.00. Herefter flyves der dagligt på ruten frem til og med den 6. oktober.

Forbindelse til 95 destinationer i USA
Det er en treklasses Boeing 787-9 Dreamliner med plads til 285 passagerer, der kommer til at beflyve den nye USA-rute fra København. Flyet er indrettet med 30 business class-sæder, 21 sæder i premium economy samt plads til 234 passagerer i economy, der hos American Airlines kaldes Main Cabin.

Ruten udgår fra Philadelphia International Airport (PHL), der er USA 21. største lufthavn med 16 millioner passagerer i 2019 og sidste år 12,4 millioner rejsende.

Lufthavnen i det nordøstlige hjørne af USA har dog et omfattende netværk, idet der er direkte flyforbindelse til og fra 95 destinationer i hele USA, og heraf er det American og den regionale partner American Eagle, der opererer på en stor del af indenrigsruterne til “Philly”, som byen ofte omtales.

“Vi er begejstrede for Americans nonstop-service til København fra PHL på grund af dens fordele for vores passagerer, by og serviceområde. Denne flyrejse forbinder rejsende med to UNESCOs verdensarvsbyer og har potentiale til at generere millioner af dollars til vores region, samtidig med at den understøtter fuldtids-, deltids- og sæsonbetonede job på tværs af en række industrier,” siger Atif Saeed, CEO for PHL Airport.

Ikke tidligere i København
Det er ikke første gang, at American Airlines gør sin entré i Norden.

American Airlines fløj fra 2011 og nogle år frem mellem Chicago og Helsinki, og US Airways, der i 2012 blev fusioneret med American Airlines, har også tidligere fløjet mellem Philadelphia og Stockholm fra 2006 til 2009, mens en rute fra Philadelphia til Oslo, der var planlagt til opstart i 2011, aldrig kom i gang.

Endelig åbnede American Airlines i sommeren 2018 en rute mellem Dallas og Reykjavik, men den blev lukket året efter, hvorefter man i stedet ville forsøge sig med Philadelphia, men sidenhen kom coronapandemien i vejen.

 

Relaterede artikler:

Rejsende fra 40 byer med American til København

Verdens største flyselskab annoncerer rute til CPH

American Airlines vender tilbage til Norden