Askeskyen på vej mod Norge

Vulkan-askeskyen skabte mandag store forstyrrelser i luftrummet over Irland, Storbritannien og Holland. Nu har skyen sat kursen nordover og kan muligvis ramme Norge i løbet af tirsdagen.

(OPDATERET)

Den særdeles aktive islandske vulkan Eyjafjallajökull viser stadig tænder. Mandag måtte således 1.000 flyvninger fra og tillufthavnei Irland, Storbritannien og Holland aflyses p.g.a. vulkansk aske i luftrummet.

Men askeskyen er ikke helt forsvundet for denne omgang. Kursen er sat nordover, hvorfor der er risiko for, at Norge bliver ramt af skyen i løbet af tirsdagen. Det viser de seneste beregninger fra VAAC/MetOffice og Eurocontrol.

Det er Luftfartstilsynet i Norge, der på basis af beregningerne fra VAAC/MetOffice beslutter, hvorvidt luftrummet skal lukkes. Luftfartstilsynet oplyser, at det ikke længere er nødvendigt med en såkaldt buffer-zone på 60 nautiske mil (111 kilometer) i forhold til askeskyen.

“Prognosrene for udbredelsen af askeskyen efter vulkanudbruddet på Eyjafjallajökull har været så præcise, at det ikke har været nødvendigt at lægge en buffer-zone på askekortene,“ fortæller operativ direktørEinar Schjølberg fra det norske Luftfartstilsynet.

Dette står i stærk kontrast til meldingen fra de europæiske flyselskaber, der offentligt har kritiseret nøjagtigheden i VAAC´s beregningsmodel.

SENESTE:

Sent mandag aften indførte Luftfartstilsynet restriktioner i luftrummet vest for Norge, således at trafikken til oliefelterne blev berørt. Der er tirsdag morgen ingen forstyrrelser i trafikken til og fra det norske fastland.

Link: Luftfartstilsynet (Norge)