Airbus A319-100 i BEA-bemaling. (Grafik: British Airways/PR)

BEA genopstår på Airbus A319

British Airways vil i anledning af 100 års jubilæet male en Airbus A319 i samme farver, som British European Airways brugte fra 1959 til 1968.

Fra 1946 til 1974 kunne man opleve fly fra British European Airways (BEA) i luften over Storbritannien samt på ruter til Europa, Nordafrika og Mellemøsten.

Flyselskabet og identiteten bag forsvandt, da moderselskabet British Overseas Airways Corporation (BOAC) i 1974 fusionerede med British Airways og skabte den luftfartsgigant, som vi i dag kender som en del af IAG-koncernen.

Forleden kunne British Airways afsløre en Boeing 747-400 malet i BOAC-farver i forbindelse med selskabets 100 års jubilæum. Næste ud af fire fly i specialbemaling bliver en Airbus A319-100 (registrering G-EUPJ), der i weekenden vil tage turen fra London til malerhallen i Shannon for at vende tilbage i begyndelsen af marts i BEA-farver.

A319-flyet vil blive malet i det design, der var gældende for BEA i perioden fra 1959 til 1968. Dog med den lille ændring, at den øvre del af vingen vil være grå i modsætning til den originale bemaling, hvor vingen var malet rød ovenpå.

Vickers Vanguard fra British European Airways i 1965. (Foto: Adrian Pingstone)

Flyet er 18 år gammelt og skal tages ud af flåden næste år, hvorfor det frem til dette tidspunkt vil flyve på indenrigsruter i Storbritannien samt på forskellige europæiske ruter.

Spekulationer og opmærksomhed
British Airways har ikke kunne undgå at bemærke den store opmærksomhed omkring jubilæumsprojektet med at iklæde udvalgte fly farver fra fortiden.

Der har været masser af spekulationer om vores næste bemaling fra fortiden, så det er dejligt endelig at kunne udsende denne spændende meddelelse. BEA er en vigtig del af vores historie, og mange kunder og kolleger vil have gode minder, når de flyver med dette fly. Vi er overbevist om, at denne seneste bemaling vil fremkalde en strøm af følelser og stolthed ikke alene hos British Airways, men fra Storbritanniens imponerende luftfartshistorie – og hvilket bedre tidspunkt til at gøre det end i vores 100 års jubilæumsår, hvor vi fejrer vores fortid og ser ind i fremtiden. Jeg kan ikke vente med at se dette klassiske design i luften igen,” siger koncernchef Alex Cruz fra British Airways.

British Airways vil snart afsløre yderligere to unikke bemalinger, men det bliver i givet fald på ældre fly, da de nye fly som eksempelvis Airbus A350 vil blive leveret i den nuværende bemaling, også kendt som “Chatham Dockyard”.

Da BEA ophørte som selvstændigt varemærke i 1974 var selskabet allerede gået ind i jetalderen nogle år i forvejen. De mest anvendte jetfly var således af typerne Hawker Siddeley Trident 1C og BAC 111 One-Eleven.

 

Relaterede artikler:

Historisk Boeing 747 vækker opsigt i Heathrow

BOAC-fly på vej til British Airways

British Airways fra 1919 til First Class Cabin