Foto: VLM Airlines

Belgiere går konkurs

Efter godt en måned i betalingsstandsning gik det belgiske flyselskab VLM Airlines onsdag konkurs.

Onsdag gik den ikke længere for det lille belgiske flyselskab VLM Airlines. Efter godt en måned i betalingsstandsning, hvor selskabets ledelse kæmpede med at restrukturere selskabet, gik selskabet i går konkurs.

VLM Airlines søgte i midten af maj om kreditorbeskyttelse i seks måneder ved en ret i den belgiske by Antwerpen. Kassen var tom i det kriseramte flyselskab, og kreditorkrav betød, at flyselskabet havde vanskeligt ved at gennemføre sine operationer som planlagt. Derfor erklærede selskabets betyrelse selskabet i betalingsstandsning for at sikre arbejdsro i forbindelse med en restrukturering.

Selvom kun godt en af de seks måneder nu er gået, så så ledelsen ikke anden udvej end at lade selskabet gå konkurs. Dødsstødet kom onsdag morgen, da det lille østrigske flyselskab People’s Viennaline med øjeblikkelig virkning annullerede sin kontrakt med VLM på wet lease-flyvninger.

Sukhoi-køb annulleret
VLM opererede en række ruter selv fra Antwerpen og Friedrichshafen samt ruter for CityJet, Flybe og Vizion Air. Selskabet havde 10 Fokker 50-fly med en gennemsnitsalder på omkring 27 år. Heraf var der to fly, der tidligere har tilhørt Busy Bee/Norwegian Air Shuttle. Det var planen, at VLM skulle købe helt nye russiske Sukhoi-jetfly, men den aftale blev annulleret i efteråret 2015.

VLM Airlines blev grundlagt i 1992 og fik året efter første fly i luften på en rute fra Antwerpen til London City Airport. Frem til 2008, hvor Air France-KLM overtog selskabet, var det yderst succesfuldt med overskud 10 år i træk. Air France-KLM solgte sig ud af selskabet i 2014, da tyske Intro Aviation købte flyselskabet for blot et halvt år senere at sælge det til ledelsen.

Dagligt besøg af fogeden
Inden selskabet gik i betalingsstandsning krævede lufthavnen i Antwerpen, at en forfalden regning fra marts måned på 112.000 euro, eller lige godt 850.000 kroner, blev betalt øjeblikkeligt. Lufthavnen truede med at beslaglægge et eller flere af selskabets fly, hvis regningen ikke blev betalt.

Få dag senere meddelte flyselskabets hovedbank, KBC Bank, at der ikke var yderligere trækningsmuligheder på selskabets konto, ligesom VLM Airlines næsten dagligt fik besøg af fogeden på vegne af kreditorer, der ønskede deres udestående inddrevet.

 

Relaterede artikler:

Belgisk flyselskab i økonomiske vanskeligheder

Belgiske VLM afbestiller russiske fly

Ledelsen overtager flyselskab