I juni var der 2,46 millioner passagerer, der fløj med SAS, og det var kun 75.000 flere end i samme måned sidste år. Væksten landede derfor på beskedne 3,1 procent, mens der også i juni var tilbagegang i billetindtægterne.
Genopretningen hos SAS efter coronapandemien har taget væsentligt længere tid end andre flyselskaber, da SAS kom meget sent i gang med sin restruktureringsproces, der ventes afsluttet i løbet af sommeren.
Det afspejler sig derfor også i trafiktallene, da SAS stadig kun har hentet omkring 83 procent af passagererne tilbage, når man sammenligner med juni 2019, der var sidste år før COVID-19 brød ud.
I dette års juni var der 2.461.000 passagerer i SAS-flyene, mens der i juni 2019 var 2.956.053, hvor SAS dengang satte passagerrekord med næsten tre millioner passagerer.
Når juni 2024 sammenholdes med samme måned i 2023, er væksten på beskedne 3,1 procent. Sidste år var der 2.385.660 passagerer, der havde valgt at købe billet til en SAS-flyvning. Heraf var 2.249.360 rutepassagerer, mens de resterende 136.291 sad i et charterfly til eller fra Skandinavien.
Billetpriser under pres
Belægningen lykkedes det også SAS at øge i juni. Antallet af udbudte passagersædekilometer steg med 7,7 procent, og væksten i solgte passagersædekilometer landede på 8,1 procent, hvormed belægningen steg med 0,2 procentpoint fra 80,5 til 80,7 procent.
Det var især i den europæiske og skandinaviske passagertrafik, at kapaciteten blev øget, mens der blev skåret markant i kapaciteten på indenrigsruterne i de tre skandinaviske lande.
Det er også værdi af hæfte sig ved, at den valutajusterede yield faldt med 3,8 procent, mens der sidste år i samme måned var en fremgang på 2,4 procent. Det vidner om, at billetpriserne er kommet under pres på grund af en generelt svagere efterspørgsel i andet kvartal, som også kunne aflæses i de tidligere måneder.
Styrket regularitet og punktlighed
SAS kan dog glæde sig over, at der er betydelig fremgang i regularitet og punktlighed, der sidste år i juni var på et særdeles lavt niveau, idet selskabet havde ekstraordinært op til 15 wetleasede fly fra eksterne operatører.
Regulariteten i juni lød på 99,1 procent, hvormed blot 0.9 procent af samtlige flyafgange blev aflyst. Sidste år var antallet af aflysninger i juni på hele 2,7 procent.
Punktligheden var i juni 2023 på 61,8, og dengang benyttede SAS en målemetode, hvor forsinkelserne blev opgjort inden for et interval på 15 minutter i forhold til det planlagte ankomsttidspunkt. I år har SAS ændret til at måle punktligheden ved afgang, og derfor var denne i juni på 78,8 procent mod 61,8 procent i samme måned året før.
“Det glæder os at komme ind i sommersæsonen med stigende passagervolumener og en stærk regularitet på 99,1 procent,” udtaler SAS’ koncernchef Anko van der Werff i en kommentar til tallene.
Relaterede artikler:
Nulvækst i svenske lufthavne i juni