Billund Lufthavn forventer fremgang

Året 2009 var et hårdt år for Billund Lufthavn. Op imod 250.000 færre passagerer rejste gennem lufhavnen, men ledelsen venter fremgang i 2010.

Da de sidste passagerer havde rejst gennem Billund Lufthavn på årets sidste dag i 2009 kunne lufthavnsdirektøren gøre status over det forgangne år.

Resultatet viste et samlet passagertal på 2,3 mio., hvilket var en nedgang på næsten 250.000 i forhold til rekordåret i 2008. Et passagertab der svarer til 9,7 % og som sådan ligger på niveau med mange regionale og internationale lufthavne.

Hovedårsagen til den markante tilbagegang har primært været Sterling Airlines-konkursen i oktober 2008, hvis følgevirkninger strakte sig langt ind i 2009. Det krakkede selskab var på konkurs-tidspunktet lufthavnens største kunde med ca. 25 % af den samlede passageraktivitet.

Kort efter Sterling-konkursen satte den globale finanskrise for alvor ind, hvilket også har været medvirkende til at svække efterspørgslen efter flyrejser ganske betydeligt.

Lufthavnsdirektør Jørgen Krab Jørgensen kalder 2009 for “et udfordrende år for lufthavnen“, men konstaterer samtidig, at det er nemt at få øje på en række lyspunkter fremadrettet. Her fremhæves bl.a. den konstante vækst hos KLM og Lufthansa, Cimber Sterlings nye vækststrategi samt god fremgang hos operatører som Ryanair, airBaltic og SUN-AIR. Endelig kan lufthavnsdirektøren konstatere, at det norske lavprisflyselskab Norwegian gør sin entré i Billund fra midten af februar måned.

Det er dog samtidig interessant at bemærke, at 6 ud af 10 destinationer på lufthavnens TOP10 liste på udenrigsrutenettet er Ryanair-destinationer, hvorfor Billund Lufthavn også i høj grad er afhængig af det irske lavprisflyselskabs dispositioner på det skandinaviske marked.