”Det er et oplæg til forhandling. Der er ingen der ved hvor det ender,” siger Billund Lufthavns direktør, Kjeld Zacho Jørgensen, om regeringens forslag om at droppe jernbanen til lufthavnen.

Billund Lufthavn sætter sin lid til DF

Billund Lufthavns direktør håber, at Dansk Folkeparti vil blokere for regeringens forslag om at droppe den planlagte jernbaneforbindelse til lufthavnen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil barbere en lang række projekter væk i den Togfond-aftale, som Socialdemokratiet, SF, de radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti indgik i 2014.

Et de projekter, som finansministeren mener skal have kniven, er togforbindelsen til Billund Lufthavn. Her ser lufthavnsdirektøren i første omgang Claus Hjort Frederiksens udmelding som et forhandlingsudspil.

”Det er et oplæg til forhandling. Der er ingen der ved hvor det ender,” pointerer Billund Lufthavns direktør, Kjeld Zacho Jørgensen, overfor CHECK-IN.dk.

Parat til at kæmpe
Den nuværende Venstre-regering var ikke med i aftalen om togfonden, og har hele tiden ment, at finansiering af fonden i form af indtægter for 28 mia. kroner fra olieudvindingen i Nordsøen var en tvivlsom konstruktion. Nu er der udsigt til at indtægterne bliver langt lavere, og derfor mener Claus Hjort Frederiksen at det er nødvendigt at barbere Togfonden kraftigt ned. Han vil således fjerne projekter for i alt 21,5 mia. kroner.

Hvis det skal ske, så skal finansministeren have Dansk Folkepartis opbakning til det. Det var lige præcis Dansk Folkeparti, der fik jernbanen til Billund med i den oprindelige togfond-aftale til en vis irritation for flere af de andre partier.

Derfor håber Kjeld Zacho Jørgensen, at partiet er parat til at kæmpe for, at projektet bevares.

”Vi ved at det var Dansk Folkeparti, der fik forhandlet togforbindelsen ind i aftalen. Derfor tænker jeg, at de vil reagere på regeringens forslag om at tage det ud,” siger Kjeld Zacho Jørgensen til CHECK-IN.dk.

De går for vidt
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, synes da også, at Claus Hjort Frederiksens forslag om at fjerne projekter for 21,5 mia. kroner er for vidtgående.

”Jeg synes, de går for vidt,” siger Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Han mener ikke der bør spares mere end de 15,5 mia. kroner, som der ifølge regeringen mangler til togfonden som følge af lavere oliepriser, der har ført til forventninger om lavere indtægter fra olieudvindingen i Nordsøen. De resterende 12,5 mia. kroner bør stadig gå til togprojekter.

”De penge, der er tilbage, skal selvfølgelig bruges på de ting, som er en del af Togfonden, og som vi kan blive enige med de andre partier om at gå gennemført. Gerne så hurtigt som muligt, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden bor i Thyregod, der ligger 23 kilometer nord for Billund Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Politisk uro kan koste Billund-bane livet

Billund Lufthavn får togforbindelse i 2020

Togplanen vil flytte hver tredje indenrigsflypassager